USR a votat pentru adoptarea Acordului dintre Comisia Europeană și România pe tema Programului Național de Redresare și Reziliență

USR a votat pentru adoptarea Acordului dintre Comisia Europeană și România pe tema Programului Național de Redresare și Reziliență

Toți senatorii USR au votat ”pentru” adoptarea Acordului dintre Comisia Europeană și România pe tema Programului Național de Redresare și Reziliență.

 Luând cuvântul în cadrul dezbaterilor din Plen, senatorul USR Claudiu Mureșan a subliniat că Mecanismul de Redresare și Reziliență este șansa României de a se dezvolta, de a reduce distanța dintre economia națională și economiile europene performante.

Claudiu Mureșan: ”Trebuie să abordăm cu maximă responsabilitate procesul de aprobare și să răspundem profesionist și în termenele asumate la solicitările Comisiei Europene.  USR a făcut dovada profesionalismului și seriozității, prezentând Comisiei Europene, în termenul stabilit, dosarul complet al programului, un dosar complex, care conține 507 de ținte, pentru care s-a muncit mult, dar care, în final, a fost apreciat de evaluatorii Comisiei Europene și aprobat. Acum avem nevoie de corectitudine, seriozitate și punctualitate, altfel toate speranțele României de a profita de acest program european se vor risipi.”

Acordul de împrumut (Mecanismul de redresare şi rezilienţă) dintre Comisia Europeană şi România a fost semnat la Bucureşti la 26 noiembrie 2021 şi la Bruxelles la 15 decembrie 2021 și este în valoare de 14,9 miliarde de EURO. Banii vor fi disponibilizați în 10 tranşe, cu condiția ca partea română să respecte obiectivele asumate în cadrul reformelor şi investiţiilor asociate împrumutului.

Acordul de împrumut (Mecanismul de redresare şi rezilienţă) dintre Comisia Europeană şi România a fost aprobat de Senat cu 81 voturi PENTRU,9 – ÎMPOTRIVĂ și o abținere, în calitate de camera decizională.  El fusese adoptat anterior de Camera Deputaților cu 266 de voturi PENTRU, 26 – ÎMPOTRIVĂ și o abținere.