Primii politicieni români care au ajuns la Kiev de la începutul războiului sunt deputații USR Filip Havârneanu și Diana Stoica, precum și europarlamentarul Vlad Gheorghe. Ei s-au deplasat în capitala Ucrainei, în perioada 7-9 aprilie 2022, ca parte a unei delegații oficiale formată din parlamentari și europarlamentari din 11 țări din Uniunea Europeană.
Diana Stoica: „Am mers pentru a susține poporul ucrainean. Și de la fața locului, nu doar de la distanță. Pentru a discuta despre cum îi putem susține cel mai bine pentru a câștiga această luptă pentru libertate și democrație.Mi-e greu să găsesc cuvinte pentru a descrie atrocitățile pe care le-am văzut, și aftermath-ul lăsat în urmă de criminalii lui Putin”
Unul din obiectivele vizitei la Kiev a fost semnarea memorandumul de susținere “Declaration of Unity for European Ukraine”. Prin semnarea declarației se urmărește asigurarea sprijinului material pentru ca Ucraina să facă față agresiunii federației Ruse, reconstrucția orașelor distruse, aplicarea sancțiunilor împotriva Federației Ruse, acordarea de ajutor umanitar și judecarea tuturor crimelor de război comise de la începutul războiului.
Vlad Gheorghe: „Dăm un semnal împotriva războiului și de susținere a României pentru Ucraina. Și, totodată dăm un semnal Rusiei, arătăm că nu suntem doar voluntari care ajutăm la granițe, ci ne folosim și calitatea de reprezentanți ai Uniunii Europene, în cazul meu și ai țărilor din care facem parte, pentru a lega relații instituționale și mai strânse cu oficialii ucraineni.”
Filip Havârneanu și Diana Stoica și Vlad Gheorghe au avut mai multe întâlniri cu oficialii ucraineni, printre care și cu Ruslan Stefanciuk, președintele Radei Supreme – Parlamentul Ucrainean – discuțiile concentrându-se asupra modalităților prin Uniunea Europeană și statele membre pot oferi mai mult ajutor Ucrainei.
Parlamentarii români au mers și la Bucha și Irpin, în orașele distruse de armata rusă, putând vedea direct, la fața locului urmările atacurilor indiscriminate ale rușilor asupra populației civile.
Filip Havârneanu: „Fiecare dintre noi a împărtășit înainte de acestă plecare experiența voluntariatului pentru refugiați, dar ne dorim ca instituțiile romane pe care le reprezentăm și cele ucrainene să colaboreze eficient, în timp util. Acolo este totul contra cronometru. USR este un partid cu inițiativă, iar noi am vrut să subliniem din nou faptul că suntem prezenți acolo unde este nevoie. Acest război trebuie să înceteze, vinovații trebuie să plătească, iar cei care încă mai cred că ucrainenii sunt eliberați, trebuie să afle din relatările noaste că totul este o minciună. Ucrainenii sunt torturați și uciși”.