Inițiativă USR: dezbateri publice obligatorii pentru cele mai importante hotărâri ale autorităților locale

Senatorii USR Remus Negoi și Andrei Postică au depus o inițiativă legislativă prin care autoritățile locale vor fi obligate să pună în dezbatere publică toate proiectele acte normative din 5 domenii de importanță majoră pentru comunitate: strategiile, bugetul, rectificările bugetare, impozitele și taxele locale, organizarea și funcționarea serviciilor publice.

Conform inițiativei, consultarea publică este obligatorie pentru cele 5 categorii de actele normative indiferent dacă această consultare a fost solicitată sau nu.

În acest moment legislația prevede obligativitatea consultării publice pentru actele normative importante din administrațiile publice locale, doar dacă această consultare este solicitată, în scris, de asociații legal constituite sau de alte autorități publice.

Remus Negoi: ”Primăriile și Consiliile Județene trebuie să fie proactive și să fie ele cele care organizează dezbateri publice pentru acele câteva proiecte de HCL / HCJ de pus în transparență, conform legii, chiar dacă societatea civilă sau alte instituții publice nu au solicitat expres. Știm cu toții că instituțiile publice sunt destul de rigide, iar pentru a atrage cetățenii în procesul decizional, trebuie să se consulte permanent cu aceștia.”

Andrei Postică: ”Nu se poate ca proiectul de buget să se facă fără o dezbatere publică reală, chiar dacă cineva a trimis sau nu vreo solicitare în acest sens. Adoptarea unui buget echilibrat, care să satisfacă doleanțele și nevoile reale ale cetățenilor consultați, e un deziderat realizabil. Experiența a dovedit că simpla afișare a acestor proiecte în locurile publice s-a dovedit că nu este suficientă.”

Inițiativa legislativă a senatorilor USR Remus Negoi și Andrei Postică a urmat unei serii lungi de întâlniri cu secretari generali din primării, consilieri locali, consilieri județeni, viceprimari sau primari.

USR s-a pronunțat mereu în favoarea creșterii transparenței activității autorităților locale. USR consideră că o administrație publică trebuie să fie proactivă, adică să cheme cetățenii, ONG-urile și orice persoane interesate să-și spună părerea despre cele mai importante hotărâri ale unui Consiliu Local sau Consiliu Județean.