Primarii USR depun proiecte pentru a obține finanțare prin PNRR de milioane de euro pentru eficientizarea energetică a clădirilor.
Banii sunt disponibili prin PNRR grației componentei “Valul Renovării”, care a fost negociată de fostul ministru Cristian Ghinea, și prin care pot fi accesate fonduri pentru eficientizarea energetică a clădirilor, consolidarea lor seismică, reducerea riscului la incendiu și pentru tranziția către clădiri verzi și inteligente.
Pe scurt, aceste investiții vor însemna:
- facturi mai mici;
- clădiri mai sigure și mai prietenoase cu mediul înconjurător;
- confort ridicat.
La Câmpulung Muscel, primarul Elena Lasconi a fost printre primii din țară care au depus proiecte de eficientizare energetică a clădirilor publice prin PNRR. Valoarea proiectelor depuse se ridică la 71,8 milioane lei. Lista include Spitalul Municipal, Liceul Auto, Colegiul Tehnic și șapte blocuri.
“Atunci când am trimis cererea de finanțare pentru blocul 7 de pe strada Uzinei, la nivel național era încărcată în sistem doar o singură cerere. Mai avem documentație pregătită pentru încă 15 blocuri, pe care le vom depune anul acesta”, spune Elena Lasconi.
La Bacău, primarul Lucian Daniel Stanciu Viziteu anunța, la sfârșitul lunii martie, că generații întregi de elevi băcăuani vor beneficia de școli mai primitoare. Asta după ce au fost adoptate, în ședința Consiliului Local, proiectele care vizează reabilitarea seismică și termică prin PNRR a 4 importante colegii din Bacău.
Valoarea totală se ridică la 81,5 milioane de lei fără TVA.
“În cazul primelor trei proiecte vorbim de reabilitarea unor clădiri cu valoarea istorică și emblematice pentru arhitectura de patrimoniu a orașului nostru!”, susține Lucian Daniel Stanciu Viziteu.
La Victoria, primarul Camelia Bertea a anunțat recent cel mai mare proiect depus vreodată de administrația locală pe fonduri europene, în valoare de peste 3.8 milioane de euro, pentru eficientizarea energetică a șapte blocuri din oraș. Totul cu ajutorul finanțării puse la dispoziție prin PNRR.
“Proiectul va schimba viața a 728 de persoane care locuiesc în cele 7 blocuri aflate într-o zonă defavorizată a orașului și care vor avea condiții mult mai bune de trai și vor plăti facturi mult mai mici pentru energie. Dacă vom câştiga acest proiect, nu va trebui să cheltuim niciun leu din bugetul local al Victoriei”, susține primarul Camelia Bertea.
La Alba Iulia, primarul Gabriel Pleșa a anunțat nu mai puțin de 14 proiecte de peste 17 milioane de euro care au fost depuse de Primăria Alba Iulia în cadrul PNRR.
Este vorba despre:
• 11 proiecte de eficientizare energetică pentru clădiri rezidențiale din Alba Iulia: 9.931.800,00 euro (fără TVA);
• 3 proiecte de renovare energetică pentru un colegiu și alte două grădinițe din Alba Iulia: 4.962.993,59 euro (fără TVA).
“Țin să le mulțumesc consilierilor locali pentru efortul de a vota toate aceste proiecte, și colegilor din Primăria Alba Iulia cu care am muncit zi-lumină în ultimele săptămâni, pentru a putea finaliza și depune în timpul prevăzut de normele de aplicare toate aceste proiecte care vor schimba nu doar imaginea acestor zone urbane, dar vor aduce beneficii imense tuturor albaiulienilor care domiciliază în aceste imobile”, susține Gabriel Pleșa.
De asemenea, școlile timișorene intră în “Valul Renovării”.
Primăria Timișoara, condusă de Dominic Fritz, a anunțat depunerea a două proiecte pentru a obține finanțare prin PNRR în valoare de 50 de milioane de lei pentru transformarea unor unități de învățământ în școli verzi inteligente.
Este vorba despre Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară și Colegiul Tehnic „HENRI COANDĂ”
„PNRR dă șansa reconstrucției din temelii a infrastructurii școlare din Timișoara. Începem acum cu Liceul de Industrie Alimentară, Henri Coandă. Misiunea administrației pe care o conduc este să accesăm cât mai mulți bani nerambursabili, pentru ca elevii din Timișoara să învețe în condiții decente”, susține primarul Dominic Fritz.
Proiectele actuale ale primăriei Timișoara pentru școli verzi, inteligente vor impacta peste 1.500 de elevi.
La rândul său, Primăria Sectorului 2 va avea un dosar cu o cerere de finanțare complexă pentru reabilitarea termică a 20-30 de blocuri prin PNRR, suma alocată fiind de 11.846.181 de euro.
“Blocurile vor fi selectate din rândul celor incluse deja în programele noastre. Până la termenul limită de înscriere, 30 mai, vom actualiza dosarele, astfel încât acestea să fie conforme cu cerințele specifice solicitate prin PNRR.
În prezent, îndeplinim deja 5 din cele 7 condiții de eligibilitate, urmând să actualizăm documentațiile cu încă două criterii: instalarea de panouri fotovoltaice pe blocurile unde acest lucru se pretează și amplasarea unei stații de încărcare electrică la 4.000 mp reabilitați”, susține Radu Mihaiu.
(Sursă foto, aici).