Primarii USR organizează concursuri de soluții pentru reamenajarea orașelor pe care le administrează

Primarii USR organizează concursuri de soluții pentru reamenajarea orașelor pe care le administrează

Primarii USR schimbă fața orașelor pe care le administrează.

Totul în urma unui proces transparent și profesionist de selecție, menit să atragă cei mai buni arhitecți ai țării.

La Brașov, pentru prima dată începând cu anii ’80, Piața Sfatului va avea parte de o transformare care o va aduce în secolul 21.

Primarul Allen Coliban a demarat un concurs cu deschidere internațională pentru desemnarea arhitecților care vor schimba unul dintre cele mai vizitate obiective turistice ale României.

Proiectul de reabilitare câștigător a fost anunțat săptămâna aceasta, fiind ales de un juriu internațional dintr-o listă cu peste 31 de participanți (detalii, aici).

„Câștigătorul, o reputată firmă de arhitectură din București, propune deschiderea Casei Sfatului către piață, către brașoveni.

Următorii pași sunt finalizarea documentației tehnice de către câștigători, după care, intenția noastră este să intrăm în execuție cât se poate de repede, mai ales că avem posibilitatea de a folosi fonduri europene prin intermediul Programului Operațional Regional”, susține Allen Coliban.

La Timișoara, primarul Dominic Fritz a anunțat, recent, semnarea contractului pentru organizarea concursului internațional de soluții arhitecturale pentru Piața Victoriei și încă șapte străzi din perimetrul ei.

Prin acest proiect, Dominic Fritz își dorește să crească calitatea și atractivitatea acestei zone emblematice pentru timișoreni (detalii, aici).

„Ordinul Arhitecților din România se va ocupa de elaborarea temei de concurs, de promovarea națională și internațională, va face un site dedicat, va sprijini concurenții și va asigura costurile legate de jurizare”, susține Dominic Fritz.

De asemenea, în Sectorul 2, primarul Radu Mihaiu a lansat o premieră în administrația din Capitală.

A încheiat, anul trecut, un parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România filiala București pentru a găsi cele mai bune soluții pentru amenajarea și regenerarea spațiului urban pentru patru zone pilot: Zona Colentina, Zona Obor, Zona Delfinului și Zona Grădina Ioanid.

Concret, au fost alcătuite opt echipe multidisciplinare, formate din arhitecți, urbaniști, peisagiști, specialiști în științe social-urbane, care au găsit soluții inteligente pentru cele patru situri, ce au fost incluse într-un ghid de bune practici, care poate fi consultat aici.

Aceste soluții au fost generate în urma consultărilor publice cu comunitățile din fiecare zonă pilot și sunt axate pe îmbunătățirea zonei de pietonal, mobilier urban, iluminat public, amenajări, parcări, îmbunătățirea și maximizarea spațiului verde.

(Sursă foto, aici).