Mai mult spațiu verde în orașe.
Asta și-au propus primarii USR de la începutul mandatului și asta fac, modernizând orașele pe care le administrează prin reamenajarea spațiilor verzi.
În Sectorul 1, primarul Clotilde Armand a anunțat că tot Parcul Kiseleff va intra într-un amplu proces de modernizare.
Săptămâna aceasta, echipele primăriei au început să planteze gazon, flori și arbuști și să facă curățenie pe alei, să tundă gardurile vii și să testeze aspersoarele. În plus, vor fi refăcute aleile și foișorul (detalii, aici).
În Sectorul 2, primarul Radu Mihaiu și-a propus anul acesta să reamenajeze cu 30% mai mult spațiu verde. Deja a pornit zece șantiere, iar lucrările merg bine.
“Mergem pe același tipar ca și anul trecut: spații deschise, fără garduri, irigații. Folosim plante autohtone, mare parte din producția proprie.
Am finalizat câteva secțiuni pe Șoseaua Colentina, iar veștile sunt bune. Curățenia se menține mai bine. Nicio roată nu a călcat spațiul verde”, susține Radu Mihaiu (detalii, aici).
La Brașov, primarul Allen Coliban a demarat, încă de anul trecut, un studiu pentru a găsi cele mai bune zone pentru noi parcuri, astfel încât locuitorii din fiecare cartier să aibă acces la câte un parc.
În plus, Allen Coliban a demarat și cel mai mare proiect de parc din Brașov, pe fosta platforma Rulmentul, pentru care urmează să fie lansat, de asemenea, un concurs de soluții pentru a le da șansa celor mai buni arhitecți să se implice în acest proiect extrem de important pentru comunitate.
Aici va fi vorba de o regenerare urbană a celor peste 30 de hectare din fosta platformă Rulmentul, aflate în proprietatea primăriei.
La Câmpulung Muscel, primarul Elena Lasconi a anunțat peste o sută de mii de metri pătrați de spațiu verde și peste o mie de copaci care urmează să fie plantați.
Aproape 70 de mii de metri pătrați sunt în curs de amenajare, iar investiția este de 22 de milioane de lei și are ca termen de finalizare anul acesta. În plus, pentru 40 de mii de metri pătrați, Elena Lasconi va depune anul acesta un proiect de regenarare urbană pentru a obține finanțare de 50 de milioane de lei prin Programul Operational Regional.
“Vorbim despre spații verzi făcute ca la carte: sistem de irigat, camere de supraveghere, mobilier urban smart, stații de încărcare electrice locuri de joacă, aparate fitness pentru adulți, terenuri multifuncționale și un teren de baschet.
Cred că aceste spații verzi nu doar vor înfrumuseța orașul, ci vor avea un impact major asupra calității vieții câmpulungenilor”, susține primarul Elena Lasconi.
La Alba Iulia, primarul Gabriel Pleșa a anunțat că are în plan amenajarea unei noi zone de agrement cu suprafața de 23.000 de metri pătrați, unde vor fi construite terenuri multifuncționale de sport, de baschet, locuri de joacă și nu numai. Pentru acest proiect există deja documentația tehnica și urmează identificarea sursei de finanțare.
Acest proiect vine după inaugurarea noului parc, de anul trecut, care înseamnă 26.556 de noi metri pătrați de spațiu verde și peste 225 de arbori proaspăt plantați.
“Alei pietonale, piste de biciclete, locuri de joacă pentru copii, bănci, spații verzi și inclusiv mici grădini destinate agriculturii urbane (un concept inventat deja în jurul orașelor din Franța, dar care prinde teren tot mai mult și în țara noastră), toate acestea sunt date în folosință pe latura de nord a Cetății Alba Carolina”, arată primarul Gabriel Pleșa (detalii, aici).
La Timișoara, primarul Dominic Fritz a anunțat recent amenajarea primei micro-păduri urbane cu ajutorul comunității. Este un concept nou care prinde contur în tot mai multe orașe din lume, datorită avantajelor sale: costuri mici de întreținere și reducerea poluării datorită densității mari de arbori plantați (detalii, aici).
“Verile următoare vor fi mult mai respirabile pentru cei care locuiesc în zonă, pentru că acum sunt plantați aici 2.000 de puieți și plante din specii autohtone, neinvazive, care vor contribui masiv la îmbunătățirea aerului în zonă și la reducerea prafului și a noxelor.
Este primul spațiu verde pentru amenajarea căruia am folosit materiale recuperate de pe alte șantiere: aleea care traversează parcul este construită din traverse de lemn recuperate de la liniile vechi de tramvai”, susține Dominic Fritz.
De asemenea, anul acesta au fost plantați 5.000 de puieți.
La Bacău, primarul Lucian Daniel Stanciu Viziteu anunța, la începutul anului, primul pas pentru realizarea unui parc atletic pentru băcăuani, după ce Consiliul Local a aprobat asocierea cu Consiliul Județean Bacău pentru realizarea proiectului.
“Este un proiect al cărui scop este încurajarea mișcării pentru toți iubitorii de sport și în același timp susținerea sportivilor de performanță.
Contribuția municipiului pentru realizarea acestui proiect presupune punerea la dispoziție a terenului, emiterea avizelor care sunt necesare și cofinanțarea lucrărilor. Obiectivul va fi o replică a bazelor moderne de antrenament din Occident”, susține Lucian Daniel Stanciu Viziteu (detalii, aici).
Reamintim că, anul trecut, în urmă demersurilor intense făcute de Primăria Bacău, au fost demarate acțiunile de închidere a haldei de fosfogips pentru a fi transformată dintr-un loc afectat de poluare într-o zonă verde.