USR: Prin modificările la Legea achizițiilor publice, Coaliția PSD-PNL-UDMR vrea să dea liber la hoție

USR: Prin modificările la Legea achizițiilor publice, Coaliția PSD-PNL-UDMR vrea să dea liber la hoție

După ce 137 de parlamentari ai coaliției la putere, din care 78 de la PSD, au semnat proiectul prin care se dă liber la hoție prin modificarea Legii achizițiilor publice, conducerea PSD anunță că nu susține proiectul. De fapt, anunțul este doar o încercare de a-i păcăli, din nou, pe români. Ca și alte dăți, PSD spune una și face alta. Alături de partenerii de la PNL și UDMR, PSD vrea să elimine și ultimele piedici din calea furtului deșănțat din banul public: scoate din schemă Curtea de Conturi și mărește de până la 10 ori pragul până la care pot fi cumpărate direct, fără proceduri transparente, bunuri și servicii. Aceasta după ce au umflat bugetul PNDL 3 la 65,5 miliarde de lei, în timp ce românii se luptă cu facturile uriașe și cu inflația.

Este evidentă preocuparea coaliției PSD-PNL-UDMR pentru furt. Mufarea clientelei politice la resursele publice este punctul principal al programului de guvernare. Iar mascarea hoției sub motivarea absorbției fondurilor din PNRR este o jignire la adresa inteligenței românilor”, declară Cătălin Drulă, președinte USR.

Ies la lumină miza guvernării PSD-PNL-UDMR și resorturile care au adus aceste partide împreună: împărțirea banilor publici. Miliardele care vor veni prin «Anghel Saligny» și PNRR sunt marea preocupare a acestei coaliții a marii prăduieli, care își pune acum semnătura pe un proiect de lege pentru a permite achiziții publice fără licitație pentru lucrări de 5 milioane de lei. Valoarea este de 10 ori mai mare decât cea prevăzută de legea actuală. Fără licitație înseamnă că firmele vor fi alese direct, prietenii politici vor prospera, iar comisioanele vor fi împărțite frățește. Devine tot mai clar și de ce au nevoie de o justiție ascultătoare și de o presă cuminte. Hărțuirea și intimidarea magistraților curajoși și a jurnaliștilor curioși au și acestea o miză: nimeni să nu mai ajungă să fie tras la răspundere, nimeni să nu mai comenteze. Coaliția marii prăduieli vrea liniște și obediență militărească”, declară Stelian Ion, deputat USR și fost ministru al Justiției.

Prin proiectul semnat de 137 de parlamentari ai coaliției la putere, crește de aproape patru ori (de la 135.060 lei la 500.000 lei) pragul valoric până la care pot fi cumpărate direct bunuri și servicii și este majorat de mai bine de 10 ori (de la 450.200 lei la 5 milioane lei) pragul valoric până la care pot fi achiziționate direct lucrări.

Practic, dacă modificările propuse vor fi adoptate, autoritățile nici nu vor mai trebui să se prefacă că au mai multe oferte. Vor cumpăra liniștite toalete de 80.000 de euro și băncuțe de 1.000 de euro. Iar numărul contractelor de achiziții directe va exploda pur și simplu.

În plus, pentru a nu fi deranjați baronii locali de eventuale controale, Curtea de Conturi, instituție independentă, este scoasă din procesul de constatare a contravențiilor și aplicare de sancțiuni, iar în locul ei este băgată în schemă Agenția Națională pentru Achiziții Publice, autoritate aflată în subordinea guvernului și condusă, grație PSD, de fosta mână dreaptă a ex-primarului Dan „Diamante” Tudorache.

Iar culmea tupeului, semnatarii proiectului susțin că modificările propuse vor conduce „la o creștere a performanței autorităților publice în administrarea și organizarea investițiilor și, implicit, la atingerea obiectivelor stabilite”. Ca și cum procedurile transparente și licitațiile au împiedicat până acum administrațiilor locale să facă investiții, nu incompetența și interesul manifest de spoliere a banului public.

Așa cum a făcut și până acum, USR susține dezvoltarea României prin investiții, dar nu susține furtul din bani publici și nici schemele prin care, de 30 de ani încoace, clientela de partid se îmbogățește pe spatele românilor.