Pensiile speciale ale aleșilor locali, apărate, din nou, de PSD-PNL-UDMR

Pensiile speciale ale aleșilor locali, apărate, din nou, de PSD-PNL-UDMR

USR a reiterat, în cadrul dezbaterilor pe modificările PSD-PNL-UDMR la Codul administrativ, propunerea de desființare a pensiilor speciale pentru foști și actuali primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de consilii județene. Ca și cu alte ocazii, propunerea USR a fost respinsă de Coaliția PSD-PNL-UDMR, care a dovedit, încă o dată, că pentru români este Coaliția sărăciei, iar pentru politicieni și apropiații lor, Coaliția hoției.

Plenul Camerei Deputaților a dezbătut astăzi proiectul prin care PSD și PNL au încercat să-l scape de închisoare pe șeful Autorității Electorale Permanente, Constantin Florin Mitulețu-Buică, acuzat de procurori de mai multe infracțiuni de abuz în serviciu, după ce a demis abuziv doi directori și a angajat alți 18, fără concurs.

Proiectul trebuia să fie dezbătut și votat săptămâna trecută, dar, după ce USR a atras atenția asupra încercării PSD și PNL de a da un tun marca OUG 13, propunerea legislativă a fost mutată spre finalul ordinii de zi, iar discuțiile s-au amânat.

Săptămâna trecută, am observat că au strecurat în proiectul de lege niște amendamente care nu aveau nicio legătură cu textul Codului administrativ, amendamente care făceau referire la angajarea înalților funcționari la Autoritatea Electorală Permanentă. Mai precis, permiteau angajarea lor din pixul președintelui AEP. Astăzi, au acceptat scoaterea acestui amendament, păstrând doar partea potrivit căreia, pentru posturile de execuție și conducere din cadrul aparatului de specialitate al AEP, condițiile de studii și vechime în specialitatea studiilor sunt stabilite, în condițiile legii, prin Regulamentul AEP de organizare și funcționare”, declară Ionuț Moșteanu, liderul grupului USR din Camera Deputaților.

Coaliția PSD-PNL-UDMR nu a acceptat, însă, și propunerea USR de desființare a pensiilor speciale ale aleșilor locali.

Pensiile speciale ale aleșilor locali, frumos numite indemnizații pentru limită de vârstă, puse în lege cu semnăturile domnului Budăi, ministrul PSD al pensiilor, împreună cu doamna Dăncilă, nu au intrat încă în plată pentru că USR s-a opus. Pensiile speciale sunt o rușine națională, iar USR a încercat sistematic să le elimine. Din păcate, PSD, PNL și UDMR au făcut de fiecare dată zid în apărarea acestora. Partidele din Coaliția sărăciei susțin că sunt preocupate de nivelul de trai al pensionarilor de rând, dar, de fapt, îi sfidează constant pe cei care, după o viață întreagă de muncă și contribuit la pensie, își numără banii de la o zi la alta, în timp ce baronilor locali li s-au pregătit pensii și de 10-15.000 lei”, declară deputatul USR Cristian Seidler.

Pensiile speciale pentru foștii și actualii primari, șefi de consilii județene și adjuncții lor – calculate în funcție de numărul de mandate avute și de actualele indemnizații – au fost introduse de Guvernul Dăncilă, în anul 2019, prin Codul administrativ aprobat prin ordonanță de urgență.

De atunci încoace, la presiunea USR, această nouă categorie de privilegii nu a fost acordată efectiv, fiind amânată succesiv intrarea în vigoare. Dar, nici nu a fost abrogată, deși USR a depus în acest sens, în mod repetat, amendamente și proiecte de lege în acest sens.

Un astfel de amendament – de abrogare a art. 210 din Codul administrativ – a fost depus și la proiectul pe care PSD, PNL și UDMR au vrut să-l folosească drept pretext pentru scăparea șefului AEP de răspundere penală.

Amendamentul USR a fost respins, primind doar 73 de voturi „pentru”.

USR nu renunță și va depune, în continuare, toate eforturile pentru desființarea pensiilor speciale ale aleșilor locali, care nu reprezintă altceva decât o sfidare pentru românii cinstiți și o povară pentru bugetul de stat.