Ministrul Finanțelor nu are răspuns la întrebările cu adevărat relevante pentru economia țării

Invitat de USR la „Ora Guvernului”, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, nu a avut răspuns la întrebările cu adevărat relevante pentru starea finanțelor românești și a economiei țării.

USR a considerat că este necesar ca ministrul Finanțelor să explice care sunt măsurile pe care le are în vedere, în condițiile în care situația economică a țării se deteriorează rapid: reducerea prognozei de creștere economică pentru 2022: la 4,2% față de 5,1%, în condițiile în care bugetul a fost construit pe o prognoză de 4,6%; creșterea rapidă a costurilor la care se împrumută România, la o dobândă de 5,4%, de 12 ori mai mult decât vecinii din Bulgaria (0,5%) precum și creșterea continua a prețurilor, care îi afectează cel mai mult pe cei cu venituri mici.

În cadrul dezbaterilor din Senat, la Ora Guvernului, senatoarea USR Anca Dragu, fost ministru al Finanțelor, a arătat că măsurile propuse de actuala coaliție de guvernare „au venit prea târziu, prea puțin, prea timid, sub forma unui powerpoint”.

Anca Dragu: „România are cel mai scăzut rating de țară din UE, existând chiar riscul ca România să fie retrogradată sub nivelul considerat sigur pentru investitii. Să știți că România a avut și rating-uri mai bune. De ce România se împrumută atât de scump, mai scump decât economii cu credibilitate mai scăzută? De ce ati exprimat valoarea voutcherelor în EURO? Oare pentru ca abia peste câțiva ani veți plăti aceste voutchere, când vom fi în zona euro? Ați uitat să creșteți pensiile, salariile, nu ați finanțat transportul elevilor, nu ați extins programul Masa Caldă, și multe altele.”

La rândul său, senatorul USR Claudiu Mureșan, fost președinte al Comisiei buget-finanțe din Senat, i-a cerut ministrului Finanțelor, Adrian Câciu, să explice declaratiile privind creșterea veniturilor la bugetul de stat.

Claudiu Mureșan: „I-am cerut ministrului să explice minunile pe care le-a făcut, instrumentele pe care le-a folosit, pentru a crește cu 31% veniturile fiscale în ianuarie 2022, comparativ cu ianuarie 2021. Evident că nu putea să recunoască adevărul, anume că această creștere s-a bazat exclusiv pe taxarea creșterilor de prețuri la utilități, bani pe care i-a scos și continuă să-i scoată din buzunarul românului bun platnic”.

La fel ca Anca Dragu, și senatorul USR Claudiu Mureșan i-a adus aminte că, desi în mai, anul trecut, anunța că sunt bani la buget pentru creșterea pensiilor cu 22%, această măsură nu a mai fost implementată de guvern.
USR va continua să-i cheme pe miniștrii actualei coaliții de guvernare la Ora Guvernului pentru a explica deschis de ce nu au adoptat încă măsurile pe care le promit de mulți ani că le adoptă.