Claudiu Năsui: Cu fiecare leu tipărit de BNR ca să finanțeze statul scade puterea banilor din buzunarele românilor

Claudiu Năsui: Cu fiecare leu tipărit de BNR ca să finanțeze statul scade puterea banilor din buzunarele românilor

În contextul inflației tot mai mari și al mult trâmbițatei intenții a Guvernului sărăciei de a-i amenda pe producători pentru prețuri „nejustificate”, Claudiu Năsui, deputat USR și fost ministru al Economiei, arată cum BNR tipărește tot mai mulți bani, de la an la an, pentru a finanța statul care refuză să strângă cureaua. Iar banii aruncați în piață înseamnă devalorizarea leului, adică scade puterea de cumpărare a românilor și explodează prețurile.

Claudiu Năsui: „Devalorizarea leului duce la explozia prețurilor.

Niciodată masa monetară nu a fost mai mare decât acum. BNR a tot inundat piața cu lei ca să finanțeze statul. Nu de alta, dar statul a tot crescut. Nici pandemia nu s-a simțit la stat. Nicio reformă, nicio scădere de cheltuieli. Dimpotrivă. Băieții din fruntea statului au folosit pandemia pe post de bancomat. Doar la privat a fost prăpăd.

Din 4 lei aflați acum în circulație, 1 a fost tipărit de la pandemie până acum.

De anul trecut și până în martie 2022, BNR a tipărit încă 68 de miliarde de lei, adică 3.400 de lei pentru fiecare român. Așa am ajuns acum să avem cea mai mare masă monetară din istoria noastră de după revoluție.

Cu fiecare leu nou creat, puterea de cumpărare a leilor din buzunarul dumneavoastră a scăzut. Puțin câte puțin. Încet, dar sigur.

În ultimii 10 ani, ați pierdut 25% din puterea de cumpărare a banilor dumneavoastră.

Prin tipăritul acesta de bani statul ne ia din puterea de cumpărare a banilor noștri. De aceea se spune că inflația este o taxă. Pentru că prin inflație statul v-a luat direct din puterea de cumpărare.

De ce se întâmplă asta? Pentru că BNR tot tipărește bani. Și o face ca să finanțeze statul. Statul se împrumută, iar BNR crește masa monetară ca să se poată împrumuta cu lei mai ieftini. Pe partea de lei, prin facilitatea de creditare și prin sistemul de rezerve fracționare. Pe parte de valută, direct când ajunge valuta în conturile BNR.

Noua idee socialistă a domnului Câciu este să amendeze producătorii pentru prețurile „nejustificate”. Ne va spune domnul Câciu care preț e justificat și care nu. Cât trebuie să coste pantofii sau laptele, poate și ce salariu ar trebui să primiți pentru munca dumneavoastră, cine știe, poate cereți un “preț” nejustificat.

Poate îi spune cineva ministrului de finanțe că inflația nu se combate cu amenzi. Au mai încercat alții asta în alte țări. Că doar nu e statul român primul stat care descoperă tiparnița și consecințele sale. În absolut toate cazurile și-au distrus economia.

Dacă domnul Câciu chiar vrea să scadă prețurile, poate să reducă cheltuielile. Statul român are multe cheltuieli de tăiat. Dacă nu le știe, pe cele de la ministerul economiei i le arăt eu. Nu de alta, dar eu am tăiat multe dintre ele, pe care băieții le-au reactivat imediat după ce am plecat.”