USR solicită ministrului Boloș să precizeze la ce proiecte va renunța România pentru voucherele visate de Marcel Ciolacu

USR solicită ministrului Boloș să precizeze la ce proiecte va renunța România pentru voucherele visate de Marcel Ciolacu

USR cere explicații Guvernului PSD-PNL-UDMR cu privire la proiectele pe care România le va pierde din fondurile europene prin transferul banilor către voucherele anunțate de Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă.

Săptămâni la rând, liderii Coaliției sărăciei s-au lăudat cu voucherele pe care le vor da românilor cu venituri mici și cu „flexibilizarea folosirii fondurilor europene” pe care ar fi negociat-o miniștrii PSD și PNL astfel încât voucherele să fie acoperite din banii UE. Fie că a fost doar o minciună, fie că e o nouă dovadă a incompetenței Guvernului PSD-PNL-UDMR, astăzi ministrul Marcel Boloș a recunoscut că fondurile europene vor acoperi, în cel mai bun caz, jumătate din suma necesară acordării voucherelor promise de Coaliția Sărăciei PSD-PNL. Și nu e vorba de fondurile din prezent, ci de cele din exercițiul european viitor.

Vânzătorii de gogoși din Guvern au anunțat bani pe care nu îi au. Au spus că va fi 1 miliard de euro din fonduri europene. Acum anunță că vor cere doar 450 de milioane de euro. Și e la timpul viitor. Vor cere, nu e clar dacă vor primi. Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă deja au anunțat cu fanfară românii de voucherele care vin peste ei. Somez Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene să anunțe urgent: dacă cere acești bani din programele operaționale viitoare, la ce renunță? Aceste programe au fost negociate de trei miniștri ai fondurilor europene, Roxana Mînzatu, Marcel Boloș și eu. Erau alocați banii la centimă. Dacă vor cere 450 milioane de euro de acolo pentru fanteziile electorale ale lui Marcel Ciolacu, la ce renunță România?”, declară Cristian Ghinea, coordonator de politici publice al USR și fost ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene.

USR a atras atenția, încă de la primele declarații triumfaliste ale liderilor Coaliției sărăciei, că este imposibil Guvernului Ciucă să finanțeze integral din bani europeni voucherele de 50 de euro, deoarece programele sunt supra-contractate și nici nu au existat negocieri ferme cu reprezentanții Comisiei Europene.

USR consideră că cea mai bună formă de protecție socială este un loc de muncă bine plătit, iar voucherele pe care le-a anunțat Coaliția sărăciei nu fac decât să perpetueze starea de dependență a oamenilor cu venituri mici.

USR mai consideră că adevărata politică socială modernă ar trebui să constea în aplicarea Venitului Minim de Incluziune, care e o reformă inclusă în PNRR, are lege în vigoare, deci măsura trebuie doar implementată. Aplicarea VMI ar fi o soluție reală, pe termen lung, care ar ajuta oamenii cu nevoi să se interegreze la un loc de muncă.