Stelian Ion: Incompetența, indolența și inacțiunea ministrului Bode în cazul Emilia Șercan

Stelian Ion: Incompetența, indolența și inacțiunea ministrului Bode în cazul Emilia Șercan

Stelian Ion, deputat USR și fost ministru al Justiției, i-a adresat ministrului Lucian Bode întrebări legate de campania de discreditare și compromitere a jurnalistei Emilia Șercan, dar și despre sesizările primite în ultimii doi ani de MAI cu privire la contravențiile sau infracțiunile săvârșite asupra jurnaliștilor. Răspunsurile primite sub semnătura ministrului PNL denotă doar incompetență, indolență și inacțiune.

Dacă vreți să aflați cum arată incompetența, indolența și desconsiderarea în formă pură, citiți răspunsul ministrului de Interne, Lucian Bode, la întrebările pe care i le-am adresat în legătură cu campania de discreditare și compromitere a jurnalistei Emilia Șercan. Domnul Bode citează din legi, pe care le știm cu toții, pentru a-și acoperi inacțiunea în ceea ce privește o minimă anchetă în interiorul MAI privind aspectele semnalate de jurnalista Emilia Șercan și pentru a mai pune un strat gros de protecție în cazul ofițerilor MAI. La întrebările concrete legate de o posibilă anchetă a corpului de control al ministrului afacerilor interne, privind implicarea unor angajați ai MAI în acțiuni de amenințare a jurnalistei Emilia Șercan, sau despre cum i-a răspuns jurnalistei la scrisoarea de informare prin care i-a adus la cunoștință acțiunile de intimidare și compromitere, ministrul Bode nu răspunde absolut nimic. De necrezut, dar Lucian Bode susține că baza de date a Poliției nu poate oferi un răspuns la întrebarea mea privind numărul de sesizări care vizează diferite forme de contravenții sau infracțiuni săvârșite asupra jurnaliștilor primite în ultimii doi ani de către organele din cadrul MAI și cum au fost soluționate acestea. Habar n-au ce plângeri depun cetățenii la Poliție! Și acest lucru nu pare să îl preocupe prea mult pe ministrul Bode, care semnează impertinent scrisoarea de răspuns în care nu răspunde practic la nicio întrebare”, declară Stelian Ion.

Deputatul USR i-a adresat ministrului Lucian Bode următoarele întrebări:

1. În ce stadiu se află investigațiile privind amenințările primite de către jurnalista Emilia Șercan pe 19 ianuarie 2022 și 2 februarie 2022, precum și referitor la mesajele primite pe 16 februarie 2022?

2. Cum a fost posibil ca o captură de ecran, depusă de către jurnalista Emilia Șercan ca probă în dosarul penal privind amenințările la adresa acesteia, să fie scursă din acesta și publicată pe un site înregistrat în Republica Moldova într-un articol denigrator?

3. Pe ce a fost bazată analiza prezentată doamnei Emilia Șercan la data de 21 februarie 2022, de către chestorul de poliție Benone Matei – inspector general al IGPR, privind potențiala „sursă zero” a scurgerii de informații?

4. A fost demarată vreo anchetă a corpului de control al prim-ministrului, respectiv al corpului de control al ministrului afacerilor interne, privind:

(i) implicarea angajaților MAI, ori a prepușilor acestoa, în acțiuni de intimidare și amenințare a jurnalistei Emilia Șercan;

(ii) modul defectuos în care sunt administrate plângerile depuse de către jurnalista Emilia Șercan privind amenințările la adresa acesteia;

(iii) scurgerea de informații dintr-o anchetă penală, în cazul capturii de ecran depusă de către jurnalista Emilia Șercan?

Dacă da, care sunt concluziile anchetei? Dacă nu, de de nu a fost demarată o astfel de anchetă?

5. Care a fost răspunsul pe care l-ați formulat la scrisoarea de informare din 9 martie 2022, prin care jurnalista Emilia Șercan v-a adus la cunoștință acțiunile de intimidare și compromitere a cărei victimă este după ce a documentat doctoratul plagiat al premierului Nicolae Ciucă?

6. Câte sesizări care vizează diferite forme de contravenții sau infracțiuni săvârșite asupra jurnaliștilor au fost primite în ultimii doi ani de către organele din cadrul MAI? Cum au fost soluționate?

7. Ce acțiuni concrete ați întreprins pentru a preveni intimidarea și amenințarea jurnaliștilor în legătură cu exercitarea profesiei acestora?

Răspunsul semnat de ministrul Bode: