PSD, PNL și UDMR nu vor nici pensii mai mari pentru români, nici investiții în economia românească

PSD, PNL și UDMR nu vor nici pensii mai mari pentru români, nici investiții în economia românească

În total dispreț față de problemele reale ale românilor, Coaliția sărăciei a respins amendamentele USR la Legea offshore, amendamente care ar fi făcut ca banii obținuți de statul român să nu fie risipiți după scheme deja binecunoscute, ci să fie folosiți pentru a asigura românilor venituri mai mari la pensie.

PSD și PNL sunt primele partide care au făcut jocul Rusiei, întârziind nepermis de mult modificarea legii offshore din 2018, care a blocat exploatarea gazelor din Marea Neagră. Astăzi, PSD și PNL – reunite în Coaliția sărăciei – au dovedit, din nou, că nu le pasă nici de români, nici de România. USR a venit cu o nouă viziune, propunând ca toți românii să beneficieze de veniturile rezultate din exploatarea gazelor din Marea Neagră, astfel încât să avem cu toții pensii decente la bătrânețe. Am făcut și niște calcule, luând în considerare prețurile estimative ale gazelor și bogăția zăcămintelor din Marea Neagră, și a rezultat că ar reveni fiecărui român în jur de 4.000 de euro, bani care – la un stagiu de cotizare de 35 de ani și un randament mediu de 8% – s-ar înmulți până la suma de 30.000 de euro. O sumă impresionantă, consider, care i-ar ajuta pe români să nu mai stea la mâna unui politician care să le crească, înainte de alegeri, punctul de pensie. Am avut astăzi ocazia să ne gândim la generațiile viitoare și să punem acești bani să producă valoare, prin investiții în domenii cheie în economie, dar Coaliția sărăciei a refuzat acest lucru. USR a votat legea, cu speranța ca aceste investiții să se realizeze în sfârșit, iar gazele să fie exploatate, astfel încât România să devină independentă din punct de vedere energetic”, declară Cristina Prună, deputat USR și vicepreședinte al Comisiei de industrii din Camera Deputaților.

În forma votată astăzi de Camera Deputaților, în calitate de Cameră decizională, banii obținuți de statul român ca impozite suplimentare se vor colecta într-un cont special, care va fi folosit pentru a finanța noi rețele de distribuție a gazelor naturale, pentru extinderea celor deja extinde, dar și pentru „alte investiții stabilite prin hotărâre a Guvernului”.

Practic, se va repeta schema de la Fondul Național de Dezvoltare, când 2,25 miliarde de euro (echivalentul a 3% din PIB), bani proveniți din privatizarea BCR, au fost risipiți în cheltuieli curente ale statului, deși trebuiau să fie investiți în drumuri, spitale și școli din România.

USR a propus, în schimb, un mecanism concret, pe model norvegian, prin care veniturile pe care statul român le va obține din exploatarea gazelor din Marea Neagră să ajute cu adevărat economia țării și pe viitorii pensionari. Mai precis, USR a propus ca aceștia bani să meargă în Pilonul II de pensii al fiecărui român, iar administratorii de Pilon II să îi investească mai departe în economia românească.

Concret, potrivit amendamentului USR, banii obținuți din impozite suplimentare și redevențe ar fi urmat să se împartă în mod egal tuturor cetățenilor români, astfel:

a) pentru persoanele aflate la pensie, care nu sunt participante la un fond de pensii administrat privat, astfel cum este definit în legea 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, sumele se distribuie în conturi nou create la aceste fonduri de pensii administrate privat. Acestea vor putea în orice moment să retragă sumele primite;

b) pentru persoanele asigurate în sistemul unitar de pensii publice care sunt participante la un fond de pensii administrat privat, astfel cum este definit în legea 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, sumele se distribuie sub forma de contribuții la fondurile de pensii administrate privat;

c) pentru persoanele asigurate în sistemul unitar de pensii publice care nu sunt participante la un fond de pensii administrat privat, astfel cum este definit în legea 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, sumele se distribuie în conturi nou create la aceste fonduri de pensii administrate privat. Persoanele în această situație pot adera la orice fond de pensii sau pot fi repartizate aleatoriu în condițiile legii 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat.

Odată împărțiți banii în conturile românilor, administratorii de Pilon II ar fi avut obligația să investească în societăți din industria chimică, petrochimică și energie cel puțin jumătate din fondurile primite din impozite suplimentare și redevențe.

Dacă amendamentele USR ar fi fost acceptate, pe de o parte, domenii cheie din economia românească ar fi beneficiat de investiții substanțiale, ceea s-ar fi tradus în noi locuri de muncă și în creșterea producției, iar pe de altă parte, viitorilor pensionari le-ar fi fost asigurate pensii decente.

Pentru anul 2022, deficitul bugetului de pensii este estimat la peste 13 miliarde de lei. An de an, deficitul va crește, mai ales în contextul îmbătrânirii accelerate a populației. Or, dacă deputații PSD-PNL-UDMR ar fi acceptat propunerea USR, în contul de pensie al fiecărui român s-ar fi acumulat, în funcție de numărul de beneficiari, zeci de mii de euro.

PSD, PNL și UDMR nu îi vor însă pe români lipsiți de grija zilei de mâine. Îi vor săraci și dependenți de stat. Adică, de politicienii vechi și corupți.