USR lansează un apel public de candidaturi pentru nominalizarea la ANRE

USR lansează un apel public de candidaturi pentru nominalizarea la ANRE

După îndepărtarea lui Alexandru Stănescu, fratele baronului PSD de Olt Paul Stănescu, din conducerea ANRE, Parlamentul trebuie să numească un profesionist în comitetul de reglementare al ANRE.

USR lansează o invitație deschisă tuturor profesioniștilor pentru a-și trimite candidaturile în vederea alegerii celei mai competente persoane care să fie nominalizată din partea partidului în comitetul de reglementare al Autorității Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

USR a contestat la CCR, în decembrie 2021, numirea lui Alexandru Stănescu în conducerea ANRE și a câștigat. CCR a declarat numirea lui Alexandru Stănescu, un personaj fără competențe în domeniul energiei care nu a fost nici măcar audiat de Parlament, neconstituțională. În locul lui, Parlamentul va trebui să numească un alt reprezentant. 

USR a fost şi este un partid deschis care promovează cele mai pregătite persoane în funcțiile publice, fie ele din cadrul partidului fie din afara lui. 

”Ne dorim să venim cu cel mai bun profesionist pentru o funcție atât de importantă. ANRE are nevoie de reformă, iar asta nu se poate întâmpla fără persoanele potrivite în funcțiile cheie. Am văzut cu toții ce înseamnă să ai oameni nepregătiți la ANRE când această instituție a gestionat execrabil domeniul energiei în criza facturilor din iarnă. E momentul pentru reformă şi profesionalism. Aşteptăm cât mai multe candidaturi”, spune Cristina Prună, deputat USR și vicepreședinte al Comisiei pentru industrii și servicii.

Candidații trebuie să respecte condițiile legale pentru aceste funcții, dar și criteriile de profesionalism și integritate ale USR.

Criterii de eligibilitate ANRE:

– Să fie cetăţean român, cu domiciliul stabil în România;

– Să aibă o bună reputaţie;

– Să aibă studii superioare şi pregătire profesională în domeniul tehnic, economic sau juridic;

– Să aibă o vechime în muncă de minimum 10 ani, precum şi experienţă de minimum 5 ani în funcţii de conducere în instituţii publice centrale ori companii din domeniul energiei electrice, termice şi al gazelor naturale.

Criteriile suplimentare ale USR vizează integritatea morală a candidaților: nu vor fi acceptate persoane cu dosare penale sau trimise în judecată pentru fapte penale, persoane care au redactat lucrări, sau au obținut diplome sau alte titluri științifice prin plagiat (furt intelectual) sau persoane care au fost implicate în obținerea unor avantaje (ne)patrimoniale nejustificate sau în cazuri de conflict de interese.

Candidaturile trebuie să conțină CV-urile persoanelor care trimit candidaturi, precum și un plan de acțiune pentru o bună funcționare a pieței de energie și impulsionarea investițiilor în contextul crizei energetice în care ne aflăm. De asemenea, planul trebuie să conțină și elemente care să vizeze transparentizarea și îmbunătățirea activității instituției.

Uniunea Salvați România are dreptul legal, la fel ca și celelalte partide politice, de a face nominalizări pentru comitetul de reglementare al ANRE. Decizia asupra desemnării persoanelor se va lua, potrivit legii, în Comisiile parlamentare permanente și în plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului.

Aplicațiile pot fi trimise până luni, 30 mai, ora 24:00, la adresa de e-mail [email protected].