Inițiativă USR de transparentizare a Consiliului de Export, adoptată de Senat

Plenul Senatului a adoptat, astăzi, o propunere legislativă pentru transparentizarea intereselor membrilor Consiliului de Export, inițiată de către deputatul USR Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei.

Inițiativa legislativă instituie două obligații: publicarea și actualizarea constantă a listei de membri ai Consiliului de Export în vederea transparentizării activității și a intereselor acestora și depunerea declarațiilor de avere și de interese de către membrii Consiliului.

„În perioada în care am fost ministru al Economiei, am descoperit că decidenți din acest Consiliu de Export sunt beneficiari direcți ai programului de stat menționat prin propriile firme, sau, de pildă, alți beneficiari sunt legați în mod direct de membrii acestui așa-numit consiliu. Am oprit acest program după ce am descoperit că, pe banii din taxe ai oamenilor, sunt unii speciali care își fac vacanțe în destinații de lux, sub pretextul că ar fi mari exportatori ai României. După plecarea din minister, am depus un proiect de lege care transparentizează averile și interesele din acest consiliu care hotărăște, de fapt, ce prieteni sau rude își fac vacanța în Dubai sau în Singapore. Este o victorie a transparenței cheltuirii banului public. Așteptăm proiectul la Camera Deputaților, care este decizională”, spune Claudiu Năsui, inițiatorul proiectului.

Inițiativa legislativă are la bază un raport al Curții de Conturi care a constatat o serie întreagă de nereguli în activitatea Consiliului de Export, precum și o vădită lipsă de transparență.

Consiliul de Export este o instituție cu atribuții în elaborarea strategiei naționale de export și cu un rol decizional în programul pentru promovarea exporturilor (PPE), cu finanțare de la bugetul de stat. Este vorba de faimoasele târguri internaționale la care se duc anumiți exportatori, unii cu cifre de afaceri zero, în vacanțe, pe banii contribuabililor.

Inițiativa legislativă a primit raport de admitere cu amendamente admise de la Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunități și validări, iar în ședința plenului de astăzi a fost adoptată cu un număr de 93 de voturi pentru. Senatul este prima cameră sesizată, inițiativa urmând să intre în dezbaterea Camerei Deputaților.