Alin Apostol: „România este săracă și pentru că este fărâmițată”

Alin Apostol: „România este săracă și pentru că este fărâmițată”

Deputatul USR Alin Apostol explică de ce una dintre sursele sărăciei și subdezvoltării o reprezintă existența în România a prea multe localități fărâmițate, cu o populație redusă și administrații falimentare, în care sunt pompați bani publici, an de an, doar pentru a le ține pe linia de plutire. Soluția o reprezintă reforma administrativ-teritorială.

De 32 de ani, sărăcia din România e o boală căreia nu i se aplică un tratament. Nimeni nu e interesat să-i analizeze cauzele și să-i aplice un tratament. Se tot pansează cu vouchere, cu pomeni electorale, cu promisiuni USL-iste, cu grandomanii Iohanniste, Dragniste șamd. De ce este România săracă, deși nu duce lipsă de fonduri? Să privim la noi în ogradă și apoi să comparăm cu ce se întâmplă la vecinii noștri europeni. Vom descoperi o primă sursă a sărăciei și subdezvoltării: avem prea multe localități fărâmițate, cu o populație redusă, cu administrații falimentare, în care pompăm bani publici an de an pentru a le ține pe linia de plutire. Și, totuși, aceste localități continuă să rămână în umbra sărăciei de zeci de ani. Par captive unui cerc vicios, în care sărăcia și supraviețuirea sunt „stilul de viață” lăsat moștenire din generație în generație. Evităm să punem reflectorul pe cauză și să o tratăm”, precizează deputatul USR Alin Apostol.

România are localități de 2-3 ori mai mici decât media europeană ca număr de locuitori. În același timp, sunt pompați de 2-3 ori mai mulți bani de la bugetul național în administrațiile publice locale comparativ cu media europeană.

În România, avem comune cu 116 locuitori, cum ar fi, de exemplu, comuna Bătrâna. Sau cu 280 de locuitori, precum Brebu Nou. Sau chiar cu 496 de locuitori, cum este Comuna Chiliile.

Avem 375 de comune cu o populație sub 1.500 de locuitori. În plus, peste jumătate din localitățile din România au sub 3.000 de locuitori.

Graficul reprezintă o radiografie a realității și vă invit să-l analizați cu atenție. Comparativ, la vecinii noștri din Ungaria și Polonia, jumătate din municipalități au o populație ce variază între 5.000 – 20.000 locuitori. Trebuie să știți că localitățile cu o populație mai mică de 5.000 de locuitori nu se pot susține – au dificultăți financiare în ceea ce privește furnizarea de servicii; au dificultăți logistice; nu atrag forță de muncă profesionistă și nu pot oferi servicii publice de calitate. E ca și cum încercăm să încălzim o casă fără geamuri și fără uși pe timp de ger. Sunt condamnate la sărăcie. De 32 de ani amânăm “inevitabilul”, ce ne ține captivi în sărăcie. Sărăcia poate fi combătută cu o reformă administrativ-teritorială, care să reașeze lucrurile pe un făgaș funcțional”, concluzionează deputatul USR.