Coaliția plagiatorilor respinge propunerea USR de introducere a sporului de doctorat în salariul de bază

Coaliția plagiatorilor respinge propunerea USR de introducere a sporului de doctorat în salariul de bază

Coaliția plagiatorilor a respins inițiativa legislativă a deputatului USR Cristian Seidler care încerca să reducă dimensiunile fenomenului de obținere a unor doctorate fără nicio valoare științifică sau, pur și simplu, doctorate plagiate.

Senatorul USR Ștefan Pălărie, membru al Comisiei de  învățământ din Senat, a argumentat că indemnizatia pentru titlul științific de doctor nu este motivatorul principal pentru care unii aleg să urmeze studii doctorale, mai putin de 40% dintre cei care dețin acest titlu fiind beneficiari ai acestui spor.

Stefan Pălărie:  ”Propunerea face doar mai clar faptul că niciuna dintre persoanele care ocupă un post pentru care deținerea unui doctorat este cerință legală nu va avea de suferit, salariile de bază ale celor din învățământul universitar și din cercetare, pentru că despre ei este vorba, urmând să crească exact cu valoarea acestui spor. Așadar, cei care votează pentru adoptarea raportului de respingere votează pentru ca statul să platească ceea ce nu solicită, plata pentru competențe care, pe cât de lăudabile, nu sunt utile postului.”

Inițiativa legislativă a deputatului USR Cristian Seidler propunea introducerea sporului de doctorat în salariul de bază și acordarea lui doar celor pentru care doctoratul este o cerință de ocupare a postului. Astfel, se propune creșterea cu 0,5 a coeficienților de salarizare pentru personalul cu funcții de predare din învățământul universitar, precum și pentru personalul cu funcții de execuție din domeniul cercetării științifice, întrucât acestea sunt categoriile de personal bugetar pentru care legile speciale prevăd necesitatea deținerii unui titlu științific de doctor în vederea ocupării posturilor.

Inițiativa legislativă a fost respinsă cu 68 de voturi PENTRU RAPORTUL DE RESPINGERE 30, de senatori votând împotrivă. Inițiativa urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaților, care este for decizional.

USR va milita în continuare pentru eliminarea imposturii academice și redarea demnității tuturor celor care își fac studiile pe bune și celor care lucrează ani în șir pentru a elabora o lucrare de doctorat conform celor mai înalte standarde academice.