Deputații USR depun moțiune simplă împotriva ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, ministru care, alături de patronul programului fantomă „România educată”, a lovit la temelia învățământului românesc. O decizie în acest sens a fost luată în ședința de astăzi a Biroului Național al USR.
„Depunem moțiune simplă împotriva ministrului Sorin Cîmpeanu, ministrul «România anti-educată», în mandatul căruia 40.000 de elevi nu s-au înscris la BAC și a crescut rata de abandon școlar. Sorin Cîmpeanu este ministrul care protejează plagiatele și pe plagiatori în loc să fie un gardian al integrității academice. Îl vom chema pe ministrul Cîmpeanu în fața Parlamentului, sper să nu se sustragă controlului parlamentar, așa cum au făcut colegii săi de Guvern, Sorin Grindeanu și Lucian Bode”, declară Cătălin Drulă, președintele USR.
În mandatul ministrului Sorin Cîmpeanu, Educația a ajuns să primească doar 2,28% din PIB, unul din cele mai mici procente din ultimii 30 de ani și cu mult sub ținta de 6% prevăzută în Legea educației naționale. Ministrul Cîmpeanu nu este deranjat însă de situație, căci este prea preocupat să anunțe, de la o zi la alta, schimbări în modul de evaluare a elevilor, fără consultări și fără a ține cont de opiniile actorilor din sistem.
Cât despre noua lege a Educației, dincolo de faptul că ministrul Sorin Cîmpeanu tot vorbește de ea din 2014, pe când făcea parte din echipa Ponta, nu pare să se schimbe nici acum nimic profund din sistemul putred. Nici PNL și PSD, nici ministrul Cîmpeanu, care are la activ patru partide (Partidul Conservator, ALDE, Pro România, PNL), nu vor depolitizarea sistemului de învățământ.
În „România educată” a lui Iohannis și Cîmpeanu, avem cel mai mic număr istoric de copii înscriși la bacalaureat, avem 40.000 de elevi „lipsă” între momentul bacalaureatului și momentul începerii clasei a XII-a (respectiv, a XIII-a, la seral) și alți 17.000 de elevi de clasa a VIII-a „pierduți” (diferența între numărul copiilor înscriși la examenul de Evaluare Națională și numărul copiilor care figurau în clasa a VIII-a în luna aprilie 2022).
Avem a doua cea mai mare rată de abandon școlar din Uniunea Europeană în condițiile în care pandemia și-a pus amprenta, iar ministrul Cîmpeanu nu a fost capabil să extindă programele care pot ajuta copiii defavorizați din România să se țină de școală, gen „Masa caldă în școli” și „Școala după școală”.
Și tot în „România educată” a lui Iohannis și Cîmpeanu, când este vorba de mediul rural întâlnim zilnic statistici greu de imaginat: 6 din 10 copii din mediul rural merg pe jos la școală, 4 din 10 copii adună absențe pentru că trebuie să lucreze în gospodărie, 2 din 10 copii nu au suficientă mâncare și așa mai departe.
Sorin Cîmpeanu, ministru care a făcut parte din trei guverne în ultimii 10 ani, se mulțumește însă să constate, cu detașare, că „am ajuns cu calitatea educației într-un punct de minim”. Cu aceeași detașare privește rezultatele de la testele PISA, grevele din creșele din România, faptul că profesorii nu au nici astăzi salariile prevăzute de lege sau sumele ridicole ce sunt decontate elevilor pentru transportul județean.
Pentru toate aceste motive și multe altele, Sorin Cîmpeanu, atât de incompetentul ministru al Educației și apărătorul plagiatorilor, trebuie să plece.
Educația reprezintă șansa de modernizare a României, iar copiii noștri merită o șansă. Pe care nu o vor avea cu acest impostor la cârma ministerului Educației.