Cristian Ghinea: PNRR se poate bloca din cauza lipsei de voință politică și a delăsării

Cristian Ghinea: PNRR se poate bloca din cauza lipsei de voință politică și a delăsării

Unele dintre jaloanele din Planul Național de Redresare și Reziliență nu pot fi realizate din scurt, ci trebuie pregătite din timp, în caz contrar existând pericolul unui blocaj al PNRR, este avertismentul lansat de Cristian Ghinea, coordonator de politici publice al USR și fost ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene, cu ocazia participării la cea de-a X-a ediție a EUROSFAT, cel mai mare forum de afaceri europene din România. Motivele pentru care se poate bloca PNRR țin de voința politică și de delăsarea responsabililor de la Guvern.

Este vorba despre realizarea jaloanelor stabilite. Unele pot fi «îngrășate în ajun», așa cum au fost multe până astăzi, dar unele trebuie mișcate din timp, precum licitațiile la proiectele de infrastructură, ca să ajungi la cele 50% lucrări contractate. Dacă nu sunt începute din timp, este imposibil”, a spus Cristian Ghinea, liderul think-tank-ului „O Țară ca Afară”, la evenimentul EUROSFAT.

Acesta a subliniat și diferența uriașă între PNRR-ul real, care înseamnă „oamenii de la MIPE, care muncesc pe documente și pe raportări”, și PNRR-ul politic, despre care tot vorbesc politicienii și care se schimbă săptămânal, pentru pensii, pentru irigații și așa mai departe. „Poate când vor fi aduse împreună se va mișca adecvat și implementarea”, a precizat Cristian Ghinea.

Într-un video publicat pe Mogul TV, fostul ministru a exemplificat două situații care pot contribui la blocarea PNRR din cauza lipsei de voință politică. Este vorba despre reforma pensiilor și despre depolitizarea companiilor de stat, două jaloane din anul 2022.

În ceea ce privește reforma pensiilor, Cristian Ghinea a semnalat completa inacțiune a Guvernului, ceea ce denotă lipsa de voință: „Anul ăsta, Guvernul trebuie să dea o lege prin care pensionarii speciali să câștige în linie cu cât au avut veniturile reale, pe ultimii 10 sau 15 ani în care au avut salarii. Este foarte simplu de făcut, dacă există voință. Dar, Guvernul nu vrea. Guvernul ar trebui, în acest moment, să discute cu Comisia Europeană care se așteaptă la reformarea tuturor pensiilor speciale, măcar cui i se aplică această lege. Dar, stau pur și simplu cu capul în nisip și nu zic nimic”.

Referitor la reforma companiilor de stat, fostul ministru a semnalat întârzierea numirii unor conduceri competitive. „În acest an trebuie să fie numite niște conduceri competitive, depolitizate care să aibă niște indicatori de performanță la toate companiile de stat (adică exact vaca aceea pe care o mulg PNL și PSD ca să-și numească clientela acolo). Numirile trebuie să se termine în acest an, altfel nu vor putea fi raportate anul viitor jaloane îndeplinite. Ar fi simplu, dacă nu ar fi hoți”, a afirmat Cristian Ghinea.

Cât despre jaloanele de la finalul lunii iunie, fostul ministru USR atrage atenția că ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, trebuie să numească o conducere competitivă și nepolitizată la Metrorex, iar secretarul general al Guvernului PSD-PNL trebuie să înființeze o unitate la SGG care să se ocupe de companiile de stat.

Echipa platformei Monitor PNRR urmărește obiectivele cu termen la 30 iunie și va reveni cu o analiză detaliată pentru acestea.