Proiect USR pentru eliminarea unei bariere de acces în politică

Proiect USR pentru eliminarea unei bariere de acces în politică

USR a depus, la inițiativa deputaților Silviu Dehelean și Adrian Giurgiu, un proiect de lege care elimină una dintre ultimele bariere ridicate de vechile partide pentru a bloca accesul cetățenilor în politică. Este vorba despre obligativitatea partidelor politice de a participa la două tururi de alegeri consecutive, sub sancțiunea dizolvării.

USR a intrat în politică și cu acest obiectiv: să ridicăm barierele, să democratizăm viața politică, să schimbăm modul în care se face politica în România. Chiar dacă astăzi USR e un partid mare, cu structuri și aleși locali, nu uităm ce ne-am asumat de la înființare, în 2016. Nu sunt un adept al bipartitismului, mai ales când văd cât rău poate face dominația a două partide mari care au doar trei «valori»: corupția, oportunismul politic și traseismul. Până în 2016 legile erau făcute în așa fel încât nu se putea înființa niciun partid nou dacă nu exista un interes al sistemului politic”, declară deputatul USR de Bihor Silviu Dehelean.

În România, există și partide politice care vor să se implice exclusiv la nivel local – primării, prefecturi, consilii locale și județene – punând astfel umărul la dezvoltarea comunităților din care fac parte. Acestea trebuie sprijinite și legislativ, iar anumite reglementări abuzive care ar putea duce la dizolvarea lor trebuie eliminate din lege. Prin inițiativa pe care am depus-o, democratizăm viața politică românească și permitem accesul în politică tuturor cetățenilor, chiar dacă aleg să facă parte dintr-o formațiune locală”, declară deputatul USR de Mureș Adrian Giurgiu.

Legislația actuală prevede declararea ca inactiv a unui partid politic dacă „nu a desemnat candidați, singur sau în alianță, în două campanii electorale succesive, cu excepția celei prezidențiale, în minimum 75 de circumscripții electorale în cazul alegerilor locale, respectiv o listă completă de candidați în cel puțin o circumscripție electorală sau candidați în cel puțin 3 circumscripții electorale, în cazul alegerilor parlamentare”.

Prevederea poate duce la eliminarea de pe scena politică a partidelor mici care nu au întotdeauna numărul de candidați necesari. Lucru constatat, de altfel, în realitate, când Ministerul Public, în baza prevederii menționate, a solicitat desființarea a 15 partide politice, printre care și partidul local POL de la Târgu Mureș.

Proiectul USR propune modificarea art. 46 alin. (1) lit. (b) din Legea nr. 14/2003 a partidelor politice, în sensul ca un partid să fie considerat inactiv dacă „nu a desemnat niciun candidat, singur sau în alianță, în nicio campanie electorală pe parcursul a cinci ani, cu excepția celei prezidențiale”.

În acest fel, partidele mici sau partidele locale nu mai riscă dizolvarea, iar cetățenii vor avea la dispoziție o gamă mai largă de formațiuni sau persoane pe care le pot alege. Astfel, sunt premise pentru a crește nu doar numărul persoanelor interesate să candideze, dar și numărul celor care votează.

USR crede că cetățenii trebuie să aibă mai multe opțiuni politice din care să aleagă. Înființarea USR a fost posibilă pentru că niște oameni din societatea civilă au luptat ani de zile pentru demolarea barierelor de intrare în politică. Și au reușit, prin consecvență și presiune constantă, să schimbe legile și să ușureze înființarea de noi partide politice.