USR, despre compensarea de 0,5 lei/litru la benzină stabilită de Guvern: Este o nouă bătaie de joc a actualei coaliții

USR, despre compensarea de 0,5 lei/litru la benzină stabilită de Guvern: Este o nouă bătaie de joc a actualei coaliții

În loc să adopte propunerea USR de reducere a TVA-ului de la 19% la 5%, Guvernul PSD-PNL a decis să vină cu cea mai proastă soluție: compensarea cu 50 de bani pe litru la carburanți. Din nou, prea puțin și prea târziu. Propunerea USR de scădere a TVA-ului de la 19% la 5% ar fi redus prețul la pompă cu peste 1 leu pentru motorină și benzină. 

În plus, măsura Guvernului Ciucă este gândită doar pentru trei luni, deși prețurile cresc constant de la lună la lună. Doar în ultima lună, prețul mediu al unui litru de benzină a crescut cu 6.1%. Adică plătim azi cu 25 de lei mai mult pentru un plin de benzină față de luna trecută.

Ceea ce face guvernul Ciucă este să aleagă o pseudo-soluție care nu ajută pe nimeni. Este de sublinat aici ipocrizia PSD care, deși afirmă clar că premierul a luat o decizie greșită, nu mișcă un deget pentru a îndrepta situația în folosul oamenilor.

„Este șocantă încăpățânarea PSD-PNL de a lua măsuri proaste pentru a răspunde unor probleme reale. Practic, statul va da doar jumătate din cât a încasat suplimentar din TVA-ul la carburanți de la începutul anului, prin mecanisme complicate. În același timp, vorbim de o sumă fixă: 0,5 lei/litru. Dacă prețul crește în continuare, această reducere se diminuează ca pondere în prețul final și oamenii vor simți din ce în ce mai puțin în buzunare reducerea aceasta”, a declarat deputata USR Cristina Prună.

Cu măsura USR, reducerea s-ar menține procentual și dacă prețul va mai crește în viitor. Spre exemplu, dacă la prețul de 9,18 lei/litrul de motorină reducerea de TVA duce la o economie de 1,08 lei/litru, la un preț de 10 lei/litrul de motorină, reducerea ar fi de 1,18 lei/litru. Pe când, o compensare fixă de 50 de bani nu ține cont de evoluția viitoare a prețurilor.