USR informează vicepreședintele CE că PSD și PNL au măcelărit legea de protejare a avertizorilor de integritate

USR informează vicepreședintele CE că PSD și PNL au măcelărit legea de protejare a avertizorilor de integritate

Europarlamentarul USR Vlad Gheorghe depune astăzi o informare adresată vicepreședintei Comisiei Europene, Věra Jourová, cu privire la măcelărirea legii de protejare a avertizorilor de integritate de către coaliția PSD-PNL-UDMR

În loc să transpună în legislație o directivă europeană care protejează avertizorii de integritate, coaliția PSD-PNL-UDMR în frunte cu Laura Vicol, avocata interlopilor și șefa pusă de PSD la Comisia Juridică, a ciopărțit legea.  

În forma actuală, legea nu mai protejează avertizorii: au eliminat prezumția bunei credințe a avertizorului; raportările avertizorilor trebuie distruse obligatoriu după doi ani de zile; avertizorii au dreptul de a divulga public informațiile privind încălcarea legii doar după trei luni de zile și doar dacă au raportat intern în prealabil, mecanismul de raportare intern a devenit inaplicabil la nivelul localităților mici, unde primarii și baronii sunt stăpâni; au eliminat raportarea anonimă și au redus mult amenzile pentru cei care persecută avertizorii.

”PSD, PNL și UDMR vor să-i vadă dispăruți pe-acești avertizori de integritate și e simplu să înțelegem de ce. Corupții sunt ei. Faptele penale ei le fac. Abuzurile ale lor sunt. Vor să le închidă gura avertizorilor, să le facă imposibile denunțurile, să îi expună, să-i lipsească de orice protecție. De ce? Ca să nu mai aibă nimeni curajul să îi dea pe corupți către presă, către DNA, să nu mai aflăm noi, cetățenii, ce mizerii fac ei. PSD, PNL și UDMR au votat o lege ciuntită, pentru că lor nu le pasă ce riscă România, ei vor să se pună pe ei la adăpost să poată fura liniștiți”, explică europarlamentarul USR Vlad Gheorghe. 

Riscurile adoptării în această formă a legii înseamnă încălcarea unui jalon important din PNRR, amenzi pentru infringement pentru că directiva nu a fost transpusă corect în legislație, îndepărtarea de obiectivele României de ridicare a MCV și aderare în spațiul Schengen. 

Gravitatea situației este dovedită și de anunțul Procurorul European Laura Codruța Kovesi care analizează o posibilă sesizare la Comisia Europeană pentru activarea mecanismului de condiționarea a fondurilor europene de statul de drept în cazul României.