Proiect USR pentru ca persoanele fizice independente să beneficieze de vechime în muncă

Proiect USR pentru ca persoanele fizice independente să beneficieze de vechime în muncă

USR a depus, la inițiativa deputaților Denisa Neagu, Cristina Prună și Claudiu Năsui, un proiect de lege prin care persoanelor fizice independente (PFI) să le fie considerate activitățile economice desfășurate vechime în muncă și vechime în specialitate.

Propunerea legislativă elimină o discriminare privind diferite tipuri de profesii liberale care există momentan pe piața muncii și care sunt practicate sub formă de PFI-uri. Deși nu există o diferențiere privind munca prestată în temeiul unui contract de muncă și munca prestată în cadrul unui contract de prestări de servicii al unei PFI, cele două nu sunt considerate egale în privința recunoașterii vechimii în muncă și a vechimii în specialitate. Este o anormalitate să-ți exerciți profesia, să plătești taxe la stat pentru veniturile încasate, dar perioada în care ai muncit să nu fie considerată vechime în muncă”, declară deputata USR Denisa Neagu.

Un om care practică o meserie şi îşi câștigă existența în mod cinstit plătind taxe şi impozite la stat merită tratament egal, indiferent de forma în care îşi exercită profesia. Proiectul de lege vine să corecteze o nedreptate pentru zeci de mii de oameni care îşi desfăşoară activitate sub formă de PFI. Astfel, le va fi recunoscută ca vechime în muncă şi în specialitate perioada activității desfășurate ca persoană fizică independentă”, precizează deputata USR Cristina Prună.

Pentru stat, românii sunt buni atunci când plătesc contribuții și impozite, nu și atunci când au și drepturi care decurg din acele contribuții și impozite. Această inițiativă vine să corecteze discriminarea vădită la care sunt supuși românii care aleg să muncească sub forma de PFI”, declară și deputatul USR Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei.

În România sunt în jur de 40 de profesii liberale, printre care și cele de asistent medical, moașă, asistent social, evaluatori, logoped, fizioterapeut/kinoterapeut, traducător autorizat și contabil. Peste 52.000 de persoane s-au înregistrat în ultimii cinci ani la Administrația Financiară ca practicând aceste tipuri de profesii liberale. Toate aceste PFI-uri contribuie la sistemul de asigurări de sănătate și la sistemul de pensii la fel ca persoanele fizice autorizate și ca orice altă persoană angajată, dar fără să beneficieze de vechimea în muncă și în specialitate.

Profesiile liberale sunt reglementate prin OUG. nr. 49/2009 privind libertatea de stabilire a prestatorilor de servicii şi libertatea de a furniza servicii în România, coroborată cu Legea nr. 200/2004 privind recunoaşterea diplomelor şi calificărilor profesionale pentru profesiile reglementate din România şi cu legislaţia fiscală. Este de la sine înțeles că toate profesiile liberale care se desfăşoară în temeiul legii şi prin înregistrarea într-un registru ţinut de o autoritate publică sau de un corp profesional, în baza căreia se realizează şi înregistrarea fiscală, trebuie să fie tratate egal.

Schimbările preconizate prin proiectul USR au ca scop încurajarea unei mai mari categorii de persoane pentru a profesa în domeniul în care a studiat (absolvenții facultăților de limbi străine ca traducători autorizați, de exemplu) și încurajarea nediscriminării de către stat a PFI-ului în activitatea sa profesională.

În plus, modificarea propusă de cei trei deputați USR dă posibilitatea angajării în sistemul de stat a persoanelor care au funcționat ca PFI, dat fiind că o condiție de bază pentru angajarea la stat este vechimea în muncă/vechimea în specialitate. Facilitarea accesului experților în sectorul public constituie și un avantaj în folosul statului.

Prin această propunere legislativă, USR continuă să repare o serie din problemele identificate în legislația care vizează activitățile economice independente. Până acum, prin Legea nr. 125/2022, USR a reușit să corecteze problema persoanelor fizice autorizate, cărora le-a fost recunoscută vechimea în muncă și, după caz, în specialitate.