USR îi solicită președintelui Iohannis să retrimită spre reexaminare legea avertizorilor de integritate

USR îi solicită președintelui Iohannis să retrimită spre reexaminare legea avertizorilor de integritate

USR îi solicită președintelui Klaus Iohannis să retrimită Parlamentului, de urgență, spre reexaminare, legea avertizorilor de integritate, în contextul deciziei de astăzi a Curții Constituționale și în condițiile în care forma impusă de majoritatea PSD-PNL-UDMR descurajează dezvăluirea faptelor de corupție și creează un risc major ca România să rămână fără banii din PNRR.

Îi cer președintelui Klaus Iohannis să întoarcă de urgență la Parlament legea avertizorilor de integritate. În forma actuală, legea descurajează dezvăluirea actelor de corupție și riscă să lase România fără bani europeni. CCR a decis, astăzi, să respingă sesizarea USR. Nicio surpriză de la un CCR condus de un fost consilier al lui Ion Iliescu. Din dorința lui Marcel Ciolacu, Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă de a captura justiția și a elimina vocile care sesizează actele de corupția, România riscă să rămână fără banii din PNRR, așa cum a anunțat șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi. Avertizez Coaliția că nu poate călca în picioare statul de drept fără urmări. Fac încă un apel la PSD-PNL-UDMR să oprească acest asalt. România are nevoie de banii europeni pentru spitale, școli și autostrăzi, de banii europeni pentru dezvoltarea României”, declară Cătălin Drulă, președintele USR.

CCR spune că modificările aduse legii avertizorilor de integritate ar fi constituționale. Încă nu știm cu ce argumente și, oricum, ne-am obișnuit să vedem cum CCR face ce vrea, decuplată de legislația europeană pe care ar trebui să o ia mai serios în seamă. Ce știm sigur este că, în forma votată de PSD-PNL-UDMR, avertizorii de integritate nu mai sunt protejați eficient, iar efectul va fi înmulțirea cazurilor de corupție sau de încălcări ale legilor despre care vom afla tot mai greu. Ar fi cazul ca președintele Iohannis, la care va ajunge acum legea, să se țină de promisiunea făcută în conferința de presă, să o analizeze cu atenție și îngrijorare și să întoarcă legea în Parlament. Președintele poate să mai dea o șansă Coaliției PSD-PNL-UDMR să aducă legea la acea «formă bună» despre care vorbea”, precizează și Stelian Ion, deputat USR și fost ministru al Justiției.

USR reamintește faptul că zeci de ONG-uri au protestat public și i-au cerut președintelui Iohannis să nu promulge legea în forma adoptată de coaliția la putere. Mai mult, procurorul-șef european, Laura Codruța Kovesi, a anunțat că analizează posibilitatea să sesizeze Comisia Europeană pentru activarea mecanismului care condiționează fondurile europene de respectarea statului de drept în România, considerând că Directiva europeană privind protecția avertizorilor de integritate nu a fost transpusă corect. 

Dacă legea va rămâne în forma actuală, este greu de crezut că România va obține următoarea tranșă din fondurile PNRR. De asemenea, procedura de infringement este iminentă.

Este clar că PSD, PNL și UDMR nu mai vor să aflăm despre cazuri de corupție, despre încălcări ale legilor, despre cum se aranjează dosare în instanță, despre cum se acoperă plagiate și se pun la cale campanii de compromitere a jurnaliștilor de investigație. De aceea au și modificat legea, astfel încât avertizorii de integritate să nu mai fie protejați, ci, din contră, să devină ținte ale abuzurilor. 

Dar această coaliție nu trebuie să uite că România este stat membru al Uniunii Europene și avem obligații de transpunere a legislației europene.

USR a invocat în sesizarea către CCR patru argumente de neconstituționalitate, printre care încălcarea obligațiilor asumate în momentul aderării la Uniunea Europeană și lipsa de claritate și predictibilitate a unor prevederi.

USR consideră că legea avertizorilor de integritate, în forma adoptată de majoritatea PSD-PNL-UDMR, contravine chiar Directivei UE pe care avea scopul de a o transpune (Directiva 2019/1937 a Parlamentului European și a Consiliului din 23 octombrie 2019 privind protecția persoanelor care raportează încălcări ale dreptului Uniunii). Concret, Directiva UE interzice ca prin transpunerea sa în legislația internă să se diminueze nivelul de protecție acordat deja unui avertizor. Or, legea PSD-PNL-UDMR exact asta face, scade protecția oferită persoanelor care vor să sesizeze nereguli.