Eșecul ministrului Mediului în programul „Casa Verde Fotovoltaice”: doar 6% din cereri au fost analizate

Eșecul ministrului Mediului în programul „Casa Verde Fotovoltaice”: doar 6% din cereri au fost analizate

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a informat Guvernul, printr-o notă introdusă pe agenda ședinței de astăzi, că programul „Casa Verde Fotovoltaice” a fost lansat în decembrie 2021 „cu mari deficiențe” și că, până în prezent, au fost analizate și au primit răspuns doar 2.811 cereri de finanțare din 44.389. Adică, puțin peste 6% din cererile depuse.

În Nota de informare privind stadiul derulării Programului „Casa Verde Fotovoltaice și modul în care acest program poate fi accelerat”, introdusă pe ordinea de zi a ședinței de astăzi a Guvernului Ciucă, ministrul Mediului, Tanczos Barna, recunoaște că programul a fost lansat în decembrie 2021 „cu mari deficiențe în ceea ce privește înscrierea solicitanților și fără modulul de analiză și de implementare, iar firma care a câștigat contractul de realizare a softului avea un singur angajat”.

Așa se face că, până în prezent, dintr-un total de 44.389 de cereri de finanțare au fost analizate și au primit răspuns doar 2.811 cereri: 2.519 au fost aprobate, iar 292 au fost respinse.

Ce denotă declarațiile ministrului? Că în plin proces de tranziție spre surse de energie verde și în plină criză a energiei, statul român a lansat un program făcut pe genunchi. Programul «Casa Verde Fotovoltaice» presupunea decontarea a până la 90% (maximum 200.000 lei) din costurile generate de instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică. Această energie trebuia să acopere necesarul de consum al persoanelor care le dețineau, iar surplusul ar fi fost livrat în reţeaua naţională de unde ar fi ajuns la ceilalți consumatori. În condițiile în care tarifele la energie electrică au explodat, orice sursă nouă de producție poate genera o potențială scădere a prețurilor”, declară deputatul USR Adrian Giurgiu, membru în Comisia pentru mediu și echilibru ecologic a Camerei Deputaților.

Interesul românilor pentru programul „Casa Verde Fotovoltaice” a fost extrem de mare, dar Coaliția sărăciei a înregistrat un nou eșec total, care demonstrează, încă o dată, incapacitatea PSD, PNL și UDMR de a conduce administrația centrală.

În ciuda acestui fiasco, nota de informare menționează că o nouă sesiune de înscriere a solicitanților, persoane fizice, va putea fi demarată în a doua parte a anului 2022. Mă întreb cum, în condițiile în care mai sunt peste 41.000 de cereri de analizat din vechea sesiune. Mai grav este că ministrul Tánczos Barna nu are curajul să-și asume acest eșec în public. În urmă cu câteva săptămâni, acesta declara că problema este la Administraţia Fondului pentru Mediu. Domnule ministru Tánczos Barna, este și vina dumneavoastră pentru stadiul în care se află programul «Casa Verde Fotovoltaice». Nu ați făcut nici cel mai mic efort de a reforma Ministerul Mediului și instituțiile din subordinea acestuia. Tranziția energetică a României ar trebui să înceapă cu un ministru al Mediului curajos și cu viziune, nu cu unul care ține în brațe sinecurile de partid”, concluzionează deputatul USR Adrian Giurgiu.