USR: Guvernul PSD-PNL ratează extinderea programelor „Școală după școală” și „Masă caldă în școli”

USR: Guvernul PSD-PNL ratează extinderea programelor „Școală după școală” și „Masă caldă în școli”

USR atrage atenția asupra faptului că noul proiect de lege pentru învățământul preuniversitar, prezentat de ministrul Sorin Cîmpeanu după ani de amânări și bâlbâieli, ratează un obiectiv esențial: extinderea programelor „Școală după școală” și „Masă caldă în școli”.

Proiectul trece razant pe lângă aceste teme, le menționează doar ca să fie, folosind formulări vagi și ratând prevederi esențiale:

1. Programul „Școala după școală” rămâne în continuare o posibilitate, la decizia școlii, fără o garanție a finanțării, fără a fi prevăzute sume/elev. Programul se va desfăşura în limita neprecizată a fondurilor alocate, după o metodologie care urmează să fie stabilită. Activităţile din cadrul programului vor fi desfăşurate de către cadrele didactice din şcoală şi de către voluntari din ONG-uri.

Masa caldă nu este inclusă: lipsesc prevederile legate de oferirea unei mese pentru copiii care rămân la școală peste program, iar părinţii ştiu ce înseamnă asta: masa de prânz o să cadă în sarcina lor.

Tichetele pentru educaţie pe suport electronic dispar cu totul ca posibilitate, exact ca galaxiile văzute de Webb sau ca steaua lui Eminescu: erau pe când nu s-au zărit.

2. Programul de învățare remedială, teoretic obligatorie pentru elevii care înregistrează regres școlar, este finanţat în limita fondurilor alocate şi poate fi desfăşurat şi cu ajutorul ONG-urilor în acelaşi regim de voluntariat.

Pentru desfăşurarea acestui program în anii precedenţi, când statul a plătit meditaţii la Muzică şi Latină, încă aşteptăm un raport. Poate de aceea se înfiinţează o agenţie care să facă raportul. Este, de fapt, singura schimbare – nişte atribuţii pe hârtie.

3. Masa caldă nu este privită ca o normalitate în educație, ci este inclusă doar în secțiunea dedicată reducerii abandonului școlar. Secțiune unde, atenţie!, este singura măsură anunţată pentru combaterea abandonului şcolar.

Programul de „masă sănătoasă” la care face referire proiectul de lege – nu masă caldă – este limitat în timp, în anii 2022-2027. Lipsesc precizări legate de ce urmează după 2027, astfel că vom rămâne ancorați tot în programe pilot, cu un număr scăzut de școli incluse.

Mai mult, nu există o țintă clară de extindere a mesei calde și nici o eventuală etapizare. Aparent, programul „masă sănătoasă” începe în septembrie 2022, dar legea nu va fi în vigoare atunci.

Referitor la proiectul de lege pentru învățământul universitar, USR a atras atenția, anterior, că ministrul Sorin Cîmpeanu a introdus o dedicație pentru rectori, oferindu-le posibilitatea de a avea oricâte mandate doresc.

Reiterăm convingerea că, dincolo de cum vor arăta noile legi ale Educației, problema sistemică este implementarea efectivă a lor și că ministrul Sorin Cîmpeanu nu poate fi un garant al implementării coerente a măsurilor, având în vedere antecedentele acestuia.