USR: Ministrul Bode a făcut economie pe spatele victimelor violenței domestice, prin amânarea și încălcarea termenelor din lege

USR: Ministrul Bode a făcut economie pe spatele victimelor violenței domestice, prin amânarea și încălcarea termenelor din lege

Monitorizarea agresorilor cu brățări electronice, pentru protejarea victimelor violenței domestice, trebuia să fie funcțională în martie 2022. Ministrul PNL Lucian Bode a făcut însă economie pe spatele victimelor și România nu are la această oră, conform datelor SEAP, nici măcar o singură brățară cumpărată și funcțională. În cel mai bun caz, unele victime – din doar patru județe, „mulțumită” deciziei ministrului Bode – vor beneficia de protecție din octombrie 2022 încolo. Asta dacă Guvernul PSD-PNL nu mai dă cumva vreo ordonanță de urgență prin care să împingă și mai departe termenele.

Legea nr. 146 din mai 2021, susținută și votată și de USR, stabilea clar că, din martie 2022, victimele violenței domestice vor fi protejate prin montarea de brățări la gleznă care să permită Poliției monitorizarea agresorilor. În acest sens, trebuia înființat și operaționalizat până în noiembrie 2021 Sistemul informatic de monitorizare electronică (SIME), care să vizeze, la nivel național, ordinele de protecție (cele emise de instanță), ordinele de protecție provizorii (cele care se dau pe loc când victima are risc de viață și agresorul trebuie îndepărtat imediat) și ordinele de protecție europeană, dacă România este stat emitent.

Așadar, în martie 2022, trebuia să fie sistemul operațional, iar brățările să fie cumpărate și montate, pentru a fi protejate miile de victime, în cazul în care agresorii încalcă ordinul de protecție.

Victimele nu au avut protecția asta în martie 2022, cum cerea legea. Și nu o au nici acum, fiindcă Executivul a publicat în Monitorul Oficial – culmea ironiei, de Dragobete – OUG 14/2022 prin care a amânat operaționalizarea SIME pentru octombrie 2022. Iar astăzi, la punctul 24 din agenda ședinței de Guvern, abia avem proiectul de HG pentru «stabilirea aspectelor tehnice şi organizatorice privind funcţionarea în sistem pilot, precum şi a celor privind operaţionalizarea Sistemului informatic de monitorizare electronică”. Cu alte cuvinte, astăzi, jumătate de an mai târziu decât prevedea legea votată de noi anul trecut, Guvernul abia aprobă în ce județe va începe cândva monitorizarea agresorilor: București, Iași, Mureș, Vrancea. Restul nu știm. Ministrul Lucian Bode recunoaște implicit că a făcut economie pe spatele victimelor violenței domestice: a cerut la începutul anului doar 32 de milioane din cele 60 de milioane necesare și nu a cheltuit nimic din aceștia: nu avem nici măcar o singură brățară cumpărată și funcțională. Un Guvern care face cinic economie cu victimele, nu cu privilegiile, nu este unul bun”, declară Oana Țoiu, deputat USR și membru în Comisia pentru muncă și protecție socială a Camerei Deputaților, inițiator al legii pentru locuire pentru victimele violenței domestice.

„Pentru reușita acestui proiect care salvează vieți, niciun efort nu este prea mare”, declara ministrul Bode, în ianuarie 2022. Declarație pur demagogică, după cum au demonstrat faptele ulterioare ale ministrului PNL.