Comisia de la Veneția, sesizată, la solicitarea USR, pe legile justiției propuse de Cătălin Predoiu

Comisia de la Veneția, sesizată, la solicitarea USR, pe legile justiției propuse de Cătălin Predoiu

USR a reușit, la solicitarea președintelui grupului ALDE din APCE, Iulian Bulai, sesizarea Comisiei de la Veneția pe legile justiției propuse de ministrul Cătălin Predoiu. Cerem coaliției PSD-PNL-UDMR ca un vot final în Comisia specială Iordache 2 să nu se dea până la un aviz din partea Comisiei de la Veneția.

Comisia de la Veneția va emite o opinie pe cele trei legi ale justiției. Asta am cerut astăzi în Comisia de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Solicitarea a fost admisă cu majoritatea voturilor. PSD-PNL ar trebui să nu se grăbească: să aștepte punctul de vedere solicitat și să-l implementeze în raport cu prevederile MCV și GRECO”, declară Iulian Bulai, deputat USR și președinte al grupului ALDE de la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE).

Este bine că vom avea un punct de vedere din partea Comisiei de la Veneția. În ciuda angajamentelor din programul de guvernare, domnul ministru Predoiu s-a opus din răsputeri obținerii unui asemenea aviz din partea Comisiei de la Veneția. Luând în considerare dezbaterile din Comisia specială și faptul că foarte multe asociații profesionale critică aceste proiecte, cu argumente substanțiale, este esențial să avem la îndemână avizul Comisiei de la Veneția și să dăm un vot în cunoștință de cauză. Solicităm coaliției PSD-PNL-UDMR să fie date rapoarte pe cele trei legi după ce vom vedea argumentele Comisiei de la Veneția”, precizează Stelian Ion, deputat USR și fost ministru al Justiției.

Nu o dată, Comisia de la Veneția a confirmat criticile formulate de USR. S-a întâmplat cu legile justiției din epoca Dragnea, s-a întâmplat cu așa-zisul proiect de desființare a Secției Speciale propus de Cătălin Predoiu.

Fără legi avizate de Comisia de la Veneția, nu putem avea o justiție independentă, așa cum România și-a asumat în fața Europei.