Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru accesul neîngrădit al șoferilor la propriul cazier rutier

Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru accesul neîngrădit al șoferilor la propriul cazier rutier

Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus azi o inițiativă legislativă care să permită accesul posesorilor permiselor de conducere la istoricul propriilor sancțiuni referitoare la regimul circulației pe drumurile publice.

Conform inițiativei legislative, cazierul rutier se va genera instant, în format online, fără a mai fi necesare termene de așteptare și deplasări la secțiile de poliție. Astfel, va fi consolidat dreptul conducătorilor auto de a avea acces permanent și neîngrădit la istoricul sancțiunilor, procesul de acces la informațiile personale fiind facilitat și debirocratizat.

Claudiu Mureșan: „Poliția Rutieră deține evidența tuturor sancțiunilor aplicate conducătorilor auto, dar șoferii nu au acces direct la toate sancțiunile pe care le-au primit de-a lungul timpului, atât în cazul amenzilor, cât și în cazul punctelor de penalizare. Posibilitatea de a verifica punctele de penalizare primite este absolut necesară în condițiile în care, potrivit legislației rutiere, la cumulul a cel puțin 15 puncte de penalizare, conducătorilor auto li se suspendă dreptul de a conduce un autovehicul.”

În prezent, certificatele privind istoricul sancțiunilor privind regimul circulației pe drumurile publice se eliberează numai la cerere depusă la sediul serviciului poliției rutiere din județul care are în evidență conducătorul auto, în termen de 10 zile lucrătoare de la data depunerii cererii.