Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru asigurarea accesului la propriul cazier juridic

Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru asigurarea accesului la propriul cazier juridic

Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care vizează asigurarea accesului persoanelor fizice în regim online la Sistemul Informatic al Cazierul Judiciar Român (ROCRIS), în privința datelor care îi privesc.  Astfel, respectând anumite condiții, cetățenii vor putea vizualiza, descărca și tipări aceste date, precum și să genereze și descarce certificatul de cazier judiciar.

Inițiativa face parte dintr-o serie de asemenea  măsuri care vizează simplificarea, digitalizarea și debirocratizarea administrativă.

Claudiu Mureșan: ”Românii vor putea avea, astfel, acces la datele înscrise în cazierul judiciar de acasă, prin internet. Extrasul de cazier judiciar se va putea obține fără deplasări și așteptări la cozi interminabile, acesta se va genera și va putea fi descărcat in format digital. Cozile interminabile de la secțiile de poliție trebuie sa dispară. Este dreptul fiecărei persoane să aibă acces neîngrădit și facil la informațiile care o vizează. Digitalizarea administrației trebuie să vizeze în primul rând relația dintre stat și cetățean, eliberarea acestuia din urmă de corvezi și drumuri inutile.”

Propunerea legislativă nu are impact bugetar tocmai datorită faptului că sistemul ROCRIS a fost conceput să suporte atât interoperabilitatea cât și obținerea online a certificatului de cazier judiciar.

https://senat.ro/legis/lista.aspx?nr_cls=b569&an_cls=2022