Primarul Dominic Fritz pregătește cea mai mare investiție realizată vreodată în termoficarea centralizată din Timișoara, cu bani din PNRR

Primarul Dominic Fritz pregătește cea mai mare investiție realizată vreodată în termoficarea centralizată din Timișoara, cu bani din PNRR

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a anunțat depunerea prin PNRR a proiectului prin care vrea să achiziționeze 10 motoare de înaltă eficiență, capabile să genereze atât energie electrică, cât și termică, care vor fi folosite în sistemul centralizat de termoficare și vor ajuta la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu aproape 71.400 de tone anual.

Este cea mai mare investiție realizată vreodată în termoficarea centralizată din Timișoara, valoarea sa ridicându-se la 230 de milioane de lei, iar cofinanțarea din bugetul local este estimată la doar 1 milion de lei.

Prin această investiție, Timișoara va reuși să recupereze decalajul pe care îl are față de alte orașe și să asigure un serviciu de termoficare de calitate pentru locuitorii săi.

“Această tehnolologie ne ajută să schimbăm fundamental regulile jocului și să nu mai depindem de fluctuațiile prețului la gaz, pentru că pe lângă producția de energie termică, producem și energie electrică, pe care putem apoi să o vindem pe piață.

Construcția instalației va dura doar 12 luni din momentul în care contractul este atribuit, ceea ce înseamnă că la finele anului viitor, începutul anului 2024 sperăm să o punem în funcțiune”, a declarat primarul Dominic Fritz.

Cele 10 motoare vor genera, împreună, 45 MW energie electrică și 44 MW energie termică.

“Pe lângă economiile de gaz pe care le vom realiza, estimările noastre arată că vom reduce și emisiile de gaze cu efect de seră eliberate în atmosferă cu aproape 71.400 de tone anual. Transpus în achiziție de certificate EUA, acest lucru înseamnă economii de circa 5,7 milioane de euro anual”, a mai precizat primarul USR.

Nu este singura investiție făcută de primarul Dominic Fritz în sistemul de termoficare din Timișoara.

Anul trecut, primarul USR a pornit un proces amplu de retehnologizare a rețelei de termoficare, tot pe fonduri europene, care va fi finalizat anul viitor, fiind vorba de 9 km de rețea primară, 20 km de rețea secundară. Până acum au fost finalizați și complet cuplați la rețea 26 de km.