USR cere Guvernului să actualizeze prețul de referință al lemnului de foc. Oana Țoiu: Să o facă acum, pentru că pentru mulți români plafonarea e insuficientă, iar afară e deja frig!

Deputata USR Oana Țoiu atrage atenția că Guvernul nu respectă legea în ceea ce privește prețul lemnului de foc, ignorând obligația impusă de Legea Consumatorului vulnerabil, prin care prețul de referință al lemnului de foc trebuie actualizat anual prin hotărâre de guvern, iar românii cei mai săraci sunt cei uitați de conducătorii de la Palatul Victoria.

Potrivit legii în vigoare, valoarea de referință a ajutorului se actualizează prin HG şi nu poate fi mai mică de 320 lei/lună pentru combustibili solizi şi/sau petrolieri, având în vedere că valoarea de referință nu a fost actualizată, iar Guvernul a emis deja o OUG prin care plafonează prețul la 400 de lei pe metru cub. Efectul imediat este că nimeni nu va mai vinde lemne legal la un preț mai mic de 400 de lei, iar românii cei mai vulnerabili, cu venituri foarte mici, nu-și vor permite să-și cumpere lemnele pentru a trece peste iarnă. Potrivit datelor de anul trecut, peste jumătate de milion de români au îndeplinit criteriile pentru a beneficia de ajutor de încălzire cu lemne.

„Guvernul a uitat de Legea Consumatorului vulnerabil de energie (226/2021, art 4) și nu a actualizat prețul de referință al lemnelor, așa cum îi obligă amendamentul meu votat anul trecut. A venit deja iarna, deja s-au cumpărat căruțele cu lemne pentru iarnă, dar ei au uitat de cei mai vulnerabili dintre români, bătrânii singuri și familiile care se încălzesc doar cu lemne, și au uitat să actualizeze prețul de anul trecut, 320 de lei/mc, când știm că prețurile sunt uneori duble și de la plafonare nimeni nu va mai vinde sub 400 de lei. Este necesară doar o hotărâre de guvern și le cerem să o facă acum, pentru că pentru aceste familii plafonarea este insuficientă și în cazul în care nu au coborât din Palatul Victoria îi anunțăm că e deja frig, a declarat Oana Țoiu.

Legea Consumatorului vulnerabil, 226/2021, este complementară măsurilor de plafonare asigurând celor mai săraci dintre români diferența între costul de referință al lemnelor și ceea ce își permit să plătească din veniturile proprii.