Proiectul USR prin care trotuarele sunt redate pietonilor, adoptat de Parlament

Proiectul de lege inițiat de Cătălin Drulă, președintele USR, prin care trotuarele sunt deblocate de mașinile parcate ilegal și sunt redate pietonilor, a fost adoptat de Parlament.

Acest proiect, inițiat în 2019 pentru a corecta o inadvertență din Codul rutier, a fost cerut de primari de toate culorile politice, care s-au confruntat și se confruntă cu un fenomen extrem de nociv: blocarea utilizării trotuarelor. Sunt oameni în vârstă, persoane cu dizabilități, mame și copii mici nevoiți să meargă pe carosabil pentru că trotuarele sunt ocupate ilegal de mașini. Au fost inclusiv cazuri grave când pompierii nu au putut ajunge să stingă un incendiu din cauza acestor autovehicule parcate ilegal. Iar Poliția rutieră nu a putut înlătura aceste mașini în interpretarea legii de până acum. Trebuie să înțelegem că orașele sunt pentru toți, și pentru pietoni, pentru vârstnici, pentru mame, pentru persoanele cu dizabilități, categorii care nu trebuie să fie ostracizate și împiedicate să poată folosi străzile din orașele în care trăiesc”, declară Cătălin Drulă, președintele USR.

Proiectul de lege (http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?idp=17870) modifică art. 64 alin. 1 din OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, în sensul instituirii posibilității ca Poliția Rutieră să dispună ridicarea vehiculelor staționate neregulamentar fără condiția staționării neregulamentare pe partea carosabilă.

Primarii USR au investit masiv, încă de la preluarea mandatului, în siguranța pietonilor, fie că a fost vorba de semaforizarea unor treceri de pietoni, fie de montarea unor limitatoare de viteză și supraînălțarea trecerilor din zonele critice.