Senatul a adoptat proiectul USR privind transparența utilizării bazelor sportive

Senatul a adoptat proiectul USR privind transparența utilizării bazelor sportive

Proiectul USR prin care va fi asigurată transparența utilizării bazelor și sălilor sportive, depus la inițiativa deputatului USR Brian Cristian, a fost adoptat de Senat cu unanimitate de voturi.

Cu problema accesului la bazele sportive s-au confruntat toți românii. Porți închise pentru săli și terenuri de sport sau bazine, fără să știm măcar de ce sau fără ca cineva să-și asume răspunderea. Cum arată situația actuală? Administratori care dispun de aceste resurse după bunul plac și infrastructură sportivă construită din taxele și impozitele românilor, fără ca aceștia să aibă unde să facă mișcare. A venit momentul să oprim aceste abuzuri și să revenim la normalitate. Prin proiectul propus vrem să instituim reguli clare și predictibilitate, vrem ca lumea să aibă acces la aceste baze, să existe transparență și corectitudine. Nu în ultimul rând, dorim ca, în urma activității de închiriere, bazele să devină sustenabile, pentru că una dintre plângerile pe care le tot primim este legată de nivelul de degradare a bazelor. Nici nu mă miră, dacă nu există un venit propriu. Nu mai avem nevoie de tipologia administratorului tătuc, care să facă ce dorește el cu banii publici, în spațiul care este destinat tuturor să se bucure de el și să facă sport”, declară Brian Cristian, inițiatorul proiectului de lege.

Administratorii bazelor sportive trebuie să aibă criterii obiective atunci când închiriază spațiul respectiv pentru varii activități sportive. Publicarea lor și a tarifelor de închiriere consituie un pas important în procesul de tansparentizare a procedurilor de închiriere”, afirmă senatorul USR Dan Ivan.

Proiectul de lege, semnat de parlamentarii USR Brian Cristian, Tudor Pop, Oana Țoiu, Filip Havârneanu, Dan Ivan și Sergiu Vlad, modifică Legea Educației fizice și sportului (nr. 69/2000) și se bazează pe o analiză a Curții de Conturi din care a reieșit că bazele sportive deținute de statul român, prin diferite instituții, au fost de multe ori fie folosite ineficient, fie în alte scopuri.

În Senat, proiectul USR a primit 96 de voturi „pentru” și o singură abținere. Inițiativa urmează să intre la dezbatere și vot final în Camera Deputaților.