Emanuel Ungureanu anunță plângeri administrative și penale împotriva ministrului Rafila și a unor funcționari din MS

Emanuel Ungureanu anunță plângeri administrative și penale împotriva ministrului Rafila și a unor funcționari din MS

Deputatul USR Emanuel Ungureanu pregătește mai multe plângeri administrative și penale împotriva ministrului Alexandru Rafila și a unor funcționari din Ministerul Sănătății, în legătură cu vizita în Cuba și cu neadoptarea normelor care să facă posibilă aplicarea legii „Stop nosocomiale!” și, implicit, să salveze vieți.

Fac un apel public și dau un termen de 24 de ore premierului Nicolae Ciucă să prezinte memorandumul semnat de domnia sa – dacă există, pentru că din informațiile mele nu există – prin care l-a împuternicit pe domnul Rafila să semneze documente, în numele statului român, cu Ministerul sănătății cubanez. Dacă domnul Rafila nu a fost împuternicit de Ministerul de Externe, de Guvernul României să semneze acte în numele statului român, ceea ce a comis domnul Rafila se numește abuz în serviciu și, în termen de trei zile, voi depune la DNA o plângere penală. Trebuie să aflăm cu toții dacă ministrul Sănătății a fost împuternicit sau doar a fost într-o excursie de lux. Să-l întrebăm pe domnul Rafila în câte țări a fost de la începutul mandatului? Vom vedea că, asemenea miniștrilor Sorina Pintea și Nicolae Bănicioiu, a stat mai mult în afara țării decât la minister”, declară deputatul USR Emanuel Ungureanu.

În ceea ce privește neadoptarea normelor de aplicare pentru legea „Stop nosocomiale!”, lege în vigoare din ianuarie 2021, deputatul USR a pregătit o plângere în contencios administrativ împotriva ministrului Rafila și a Ministerului Sănătății.

Domnul Rafila este ministru de aproape un an și nu a făcut normele. Are termen de șapte zile să vină în Guvern cu normele, în caz contrar voi depune și o plângere penală împotriva sa și a funcționarilor din Ministerul Sănătății pentru neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu prin care cauzează încălcări a drepturilor unei persoane. Este o directă relație între lipsa normelor și moartea celor care au decedat în România, în ultimul an și jumătate, din cauza infecțiilor nosocomiale. Eu nu vreau ca viața pacienților din România să depindă de noroc, dacă scapă sau nu de nosocomiale, ci vreau să avem miniștri responsabili. Atrag atenția că nu sunt norme nici pentru pacienții cu HIV, nici pentru cei care suferă de afecțiuni alergice. Cel puțin opt legi sunt în Ministerul Sănătății de un an, de doi sau chiar de trei ani, care ar fi trebuit să intre în vigoare la șase luni de la promulgare. Toate sunt chestiuni de viață și de moarte, iar ceea ce spun eu nu este o declarație politică, ci un strigăt disperat al unui om care a văzut în ce hal arată spitalele din țară și cât de urgent este să avem norme”, afirmă Emanuel Ungureanu.

În luna septembrie, deputatul USR a mai depus o plângere la DNA împotriva unor funcționari din Ministerul Sănătății pe tema unei achiziții desfășurate în condiții suspecte.