CNATDCU refuză să analizeze teza de doctorat a ministrului Bode. USR solicită Ministerului Educației modificarea procedurilor de verificare a plagiatelor

CNATDCU, instituția care are sarcina de a se asigura că diplomele emise în România sunt bazate pe munca și rezultate reale, nu pe furt, a refuzat să analizeze lucrarea de doctorat a ministrului Bode, invocând motive de formă. În aceste condiții, USR îi solicită Ligiei Deca, ministrul Educației, să modifice procedurile legislative care permit instituțiilor publice să tergiverseze la nesfârșit și să blocheze analiza lucrărilor de doctorat suspecte de plagiat.

„Instituțiile publice, în loc să facă lumină, se sincronizează și fac scut în jurul plagiatorului Bode. Plătim această instituție pentru a ne asigura că diplomele emise în România nu sunt nişte glume. Ne-am aștepta să cerceteze speța, dar nu fac acest lucru. Acum câteva săptămâni şeful instituției spunea că nu a primit vreo sesizare, deci nu poate verifica. Am făcut sesizare. CNATDCU ne răspunde acum că nu poate verifica teza lui Bode invocând niște motive de tot râsul”, a afirmat Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR.

Printre motivele invocate de CNATDCU se numără absența de la dosar a unei copii a cărții de identitate a celui care a depus sesizarea, deși aceasta nu fusese solicitată. CNATDCU invocă de asemenea faptul că nu a fost depusă o copie a tezei de doctorat a ministrului Bode, în condițiile în care este de notorietate publică faptul că lucrarea este disponibilă doar pe calculator la Biblioteca Națională a României.

Dat fiind blocajul în care CNATDCU menține această speță, USR îi solicită Ligiei Deca, noul ministru al Educației, să modifice procedurile legislative pe baza cărora sunt analizate lucrările de doctorat suspecte de plagiat și să înlăture obstacolele care împiedică verificarea acestora.

„Noul ministru al Educației, doamna Ligia Deca, are o ocazie perfectă să arate că este de partea integrității academice. Sarcina este una simplă: trebuie să verifice că procedurile existente de sesizare a plagiatelor nu reprezintă de fapt un obstacol în verificarea tezelor de doctorat, în timp ce sesizările făcute ajung expediate cu motive puerile, de tip „nu aveți dosaru’ cu șină”. Din păcate, astăzi exact așa pare că se întâmplă. Este încă un motiv pentru care doamna Deca trebuie să se prezinte și în Parlament să ne lămurim dacă vrea și poate să ajute la curățarea sistemului universitar de boala plagiatului”, a declarat senatorul USR Ștefan Pălărie.