Dintr-un foc, Guvernul Ciucă a înființat, în ședința de miercuri, 555 de noi slujbe la stat, dintre care 477 în instituții din subordinea Ministerului Agriculturii. Alte aproape 1.000 de slujbe în sistemul bugetar au apărut în septembrie, căci tot spuneau liderii Coaliției sărăciei că „este pentru prima dată când statul strânge cureaua” și că au sistat angajările la stat.
„În iulie, de ochii lumii, au «înghețat» angajările la stat, doar că nu au înghețat nimic, doar s-au asigurat că TOATE noile angajări depind de ierarhia de partid și sunt decise în Guvern. Luna asta au pornit în medie 300-500 de angajări noi pe săptămână și au anunțat pentru începutul anului viitor peste 1.400 doar la ANAF să verifice privatul. Asta în timp ce 70.000 de locuri de muncă în privat au dispărut o dată cu absurditatea impozitului dublu pentru norma parțială. Cheltuie bani pe care nu îi au și vor pune o presiune uriașă pe mediul privat, deja fragil sub povara haosului din energie, și îi cheltuie pentru instituții centrale nu cele care sunt aproape de cetățeni. În septembrie, de exemplu, școlile au început fără o parte din posturile de profesori ocupate pentru că le înghețaseră ei. Au reparat asta prea târziu. Apoi, masa caldă în școli este în unele județe doar pe hârtie și acum în noiembrie, pentru că, deși începea la 1 septembrie, nu au trimis nici acum banii”, declară Oana Țoiu, deputat USR și membru în Comisia pentru muncă a Camerei Deputaților.
„Guvernul Ciucă spune că nu are bani să mărească pensiile, dar are bani pentru plata a 555 de noi angajați la stat. S-a lăudat că îngheață angajările la stat, începând cu 1 iulie 2022, dar Cabinetul Ciucă i-a mințit pe români. De atunci, aproape săptămână de săptămână s-au mai creat noi locuri de muncă în sistemul bugetar sau au aprobat scoaterea la concurs a unor posturi vacante. USR a solicitat în nenumărate rânduri ca aceste angajări la stat, pe bandă rulantă, să înceteze. Traversăm o perioadă de criză economică și economiștii avertizează că 2023 va fi mai greu și mult mai imprevizibil. Guvernul chiar trebuie să înceapă reformarea sistemului public și să facă economii, la fel ca toți românii”, afirmă Denisa Neagu, deputat USR și membru în Comisia pentru industrii și servicii a Camerei.
Cele 555 de noi posturi sunt împărțite între Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale – 150 posturi, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – 249 posturi, Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare – 78 posturi, Agenția Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială – 70 posturi și Inspecția Judiciară – 8 posturi.
Posturile aprobate miercuri vin în continuarea celor aproape 1.000 de posturi ocupate în instituțiile publice în luna septembrie, adică după așa-zisa înghețare a angajărilor la stat.
Iar dezmățul pe banii românilor în perioadă de criză este de abia la început dacă ținem cont de faptul că nu mai departe de zilele trecute Coaliția PSD-PNL-UDMR a dat undă verde pentru 200 de noi posturi la ANPC și a depus proiect de lege pentru ca și ANRE să primească 180 de posturi în plus. Totodată, astăzi intră în vigoare derogarea de la OUG-ul privind înghețarea angajărilor la stat prin care Parlamentul a primit liber să organizeze concursuri sau examene pentru ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante.
Și, dacă peste tot acest șir interminabil de derogări, mai pui și majorările pe șest de salarii, precum cea de la Cancelaria prim-ministrului Ciucă, bătaia de joc la care îi supune pe români coaliția patronată de președintele Iohannis, nu mai poate fi acoperită nici de cele mai sforăitoare discursuri marca PSD-PNL.