PSD și PNL clonează consulatele pentru noi sinecuri. USR a votat împotrivă

PSD și PNL clonează consulatele pentru noi sinecuri. USR a votat împotrivă

Noi sinecuri marca PSD-PNL, de data aceasta în străinătate. Asta au votat astăzi, în Parlament, PSD, PNL, UDMR și AUR, după ce au scos din sertarele Camerei Deputaților un proiect de lege blocat de aproape 5 ani, pe care l-au modificat astfel încât să servească intereselor coaliției.

Prin votul de astăzi, coaliția PSD-PNL-UDMR a dat dreptul comunităților de români din Diaspora să ceară Guvernului: «Trimiteți-ne de la București un șef cu salariu de ministru». Sper să le fie de folos. Într-o inițiativă lăudabilă după titlu, creează o clonă de consulate pentru angajarea unor oameni din țară. Am depus un amendament ca directorul și oamenii de acolo să fie din rândul comunităților de români. Nu au vrut, vor ca ei să fie numiți de aici, de Ministerul Afacerilor Externe și Departamentul Românilor de Pretutindeni. Este incredibilă capacitatea acestei guvernări și a acestei coaliții de a inventa noi sinecuri și posturi bine plătite la stat. Cumnați, nepoți, rude trimise pe joburi bune în străinătate, asta face legea votată astăzi, nu-i ajută pe românii din Diaspora. Dacă voiau cu adevărat să-i ajute, PSD și PNL puteau începe cu facilitarea votului și cu adoptarea unor legi bune, care să-i facă să se întoarcă în țară”, declară Dan Barna, vicepreședinte al Camerei Deputaților.

Pretextul folosit de PSD și PNL pentru crearea de noi sinecuri este înființarea centrelor comunitare românești din străinătate. Concret, Coaliția a scos din sertare un proiect de pe vremea Cabinetului Grindeanu pe care l-a modificat astfel încât să se asigure că aceste centre vor avea conducere stabilită de la centru.

USR a depus amendament ca directorul centrelor să fie ales de românii din străinătate din rândul membrilor comunității respective, iar Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) să se ocupe doar de organizarea procesului.

PSD, PNL, UDMR și AUR au preferat însă ca directorul să fie numit și eliberat din funcție de conducerea DRP, cu avizul Ministerului Afacerilor Externe.