USR critică votul PSD și PNL pentru închiderea carierelor de cărbune și depune legea talionului în energie

USR critică votul PSD și PNL pentru închiderea carierelor de cărbune și depune legea talionului în energie

Deputatul USR Radu Miruță a criticat votul de astăzi al PNL și PSD pentru închiderea carierelor de cărbune din România și a anunțat că USR va depune legea talionului în energie, care va interzice scoaterea din sistemul energetic a unei capacități înainte ca o altă sursă să poată produce aceeași cantitate de energie.

Miruță a afirmat că motivarea votului de astăzi al PNL și PSD prin nevoia îndeplinirii unui jalon din PNRR este falsă:

„Adevărul este unul singur și oricât ar încerca ei să se scuze, nu există o condiție în PNRR care să interzică punerea a altceva în schimb înainte să scoată ceva din producție. Există suficient timp până în 2032, când este termenul de a scoate din producție capacități pe bază de cărbune, să pună ceva în schimb. Acestea au fost amendamentele USR, pentru aceste amendamente și pentru acest principiu ne-am luptat”, a afirmat deputatul USR.

Radu Miruță a anunțat de asemenea că USR va depune mâine așa-numita lege a talionului în energie.

„Legea va avea o prevedere ce va interzice scoaterea din sistemul energetic românesc a unei capacități înainte ca o altă sursă de energie să poată produce aceeași cantitate de energie electrică”, a precizat deputatul USR.

PSD și PNL au votat astăzi pentru închiderea carierelor de cărbune din România, ceea ce va duce la închiderea termocentralelor care ard cărbune, invocând în sprijinul votului lor nevoia de a respecta o condiție din PNRR.