Deputatul USR Emanuel Ungureanu, plângere la DNA împotriva ministrului Sănătății și a mai multor funcționari din ministere: Suferă de lene penală

Deputatul USR Emanuel Ungureanu, plângere la DNA împotriva ministrului Sănătății și a mai multor funcționari din ministere: Suferă de lene penală

Deputatul USR Emanuel Ungureanu, vicepreședinte al Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaților, a depus astăzi un denunț la DNA împotriva ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, și a unor funcționari din mai mult ministere.

Deputatul USR îi acuză de abuz în serviciu deoarece nu au făcut normele de aplicare pentru legea 3/2021 „Stop nosocomiale!” și pentru alte legi importante din domeniul sănătății.

„Până să ajungem la această plângere penală noi am făcut toate demersurile legale ca domnul Rafila să răspundă în fața Parlamentului conform Constituției. Domnul Rafila, în ciuda apelurilor pe care le-am făcut oficial, în ciuda plângerii în contencios administrativ, nu răspunde la întrebările legitime pe care le-am pus în calitate de deputat și de vicepreședinte al Comisiei de Sănătate a Camerei Deputaților”, a declarat Emanuel Ungureanu.

Deputatul USR susține că ministrul Rafila, împreună cu alți funcționari din mai multe ministere, trebuie să răspundă pentru consecințele inacțiunii lor.

„Sunt funcționari din Ministerul Sănătății care trebuie să răspundă pentru lenea lor penală și chiar pentru mandatele unor alți miniștri. Vorbim și despre norme care nu s-au făcut la Ministerul Educației sau la Ministerul Muncii. Toți trebuie să răspundă în fața legii în baza articolului 297 din Codul penal, care arată că funcționarii publici care cauzează o vătămare a drepturilor unei persoane fizice din cauza neîndeplinirii unui act în exercitarea atribuţiilor de serviciu sunt pedepsiți cu închisoare de la 2 la 7 ani”, a mai afirmat Emanuel Ungureanu.

Deputatul USR a precizat că în plângerea penală pe care a depus-o nu este vorba doar de lipsa normelor de aplicare pentru legea 3/2021 „Stop nosocomiale!”, lege inițiată de deputații USR Tudor Pop, Adrian Wiener și Emanuel Ungureanu, ci și de legea care se referă la pacienții cu HIV, de legea care se referă la pacienții care suferă de alergii și de alte legi din domeniul Sănătății, care ar fi trebuit să fie gata de 6 luni, de 12 luni sau chiar de 2 ani.