USR îl cheamă în Parlament pe ministrul Muncii pentru explicații pe tema pensiilor speciale

USR îl cheamă pe ministrul Muncii, Marius Budăi, pentru a da explicații parlamentarilor despre stadiul îndeplinirii jalonului din PNRR referitor la reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale. Ministrul Muncii este așteptat pe 21 noiembrie să spună care sunt pașii concreți făcuți pentru a duce la îndeplinire la timp acest angajament.

Ministrul Muncii va veni în Parlament pentru a ne prezenta situația pachetului legislativ privind pensiile speciale, jalon PNRR cu termen 31 decembrie. Suntem în 9 noiembrie și nu mai este mult timp, nu știm ce planuri are Guvernul PSD-PNL cu acest jalon important. Toată societatea așteaptă să vadă cum va fi soluționată această problemă, care sunt intențiile Guvernului și calendarul”, declară Ionuț Moșteanu, liderul grupului USR din Camera Deputaților.

USR reiterează, totodată, solicitarea către liderii Coaliției PSD-PNL, Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă și Klaus Iohannis, de a nu mai bloca proiectele USR privind desființarea pensiilor speciale ale primarilor, respectiv ale parlamentarilor.

În caz contrar, la 1 ianuarie vom avea o nouă categorie de pensionari speciali. Peste 40.000 de oameni care au fost primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de CJ-uri vor primi pensie specială. Aceste pensii speciale au fost introduse de PSD în 2019, în mandatul de premier al Vioricăi Dăncilă, prin Codul administrativ, și, de atunci, cu eforturi, reușim să prorogăm aplicarea în fiecare an. Este ca o sabie a lui Damocles asupra sistemului de pensii și cerem dezbaterea și adoptarea proiectului USR, blocat în Senat din decembrie 2021. Reamintesc că USR are și un proiect de desființare a pensiilor speciale ale parlamentarilor, blocat de Birourile Permanente ale celor Camere din 6 mai, un abuz fără precedent. Cerem deblocarea lui”, mai afirmă Ionuț Moșteanu.