Ministrul Educației Ligia Deca se face de rușine prin  blocarea verificării tezei lui Bode

Ministrul Educației Ligia Deca se face de rușine prin blocarea verificării tezei lui Bode

USR condamnă prezența ministrului Educației, Ligia Deca, și a secretarului de stat pentru învățământ superior, Gigel Paraschiv, la ședința de ieri a CNATDCU prin care s-a încercat intimidarea membrilor Consiliului de a nu verifica teza de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode.

Gestul ministrului Educației de a împiedica o instituție a statului român să-și îndeplinească atribuțiile este rușinos și de neacceptat, în condițiile în care CNATDCU a primit două sesizări privind posibilul plagiat în teza de doctorat a lui Lucian Bode.

”Cum să te duci tu, ministru, să te folosești de poziția ta de ministru al educației, ca să blochezi să nu fie analizată teza de doctorat a unui coleg în Guvern și partid? Invocând motive și chichițe procedurale, exact pe metoda Cîmpeanu sau Iordache în trecutul nu chiar îndepărtat. Chiar nu vezi niciun conflict flagrant de interese și de bun-simț? Nu așa se operaționalizează „România Educată în literă și în spirit”, doamna ministru”, susține senatorul USR Ștefan Pălărie.

Astfel de gesturi ale noului ministru al Educației sunt cu atât mai rușinoase cu cât Ligia Deca a înlocuit un plagiator și a promis o schimbare de atitudine față de furtul în mediul academic.

”Ministerul Educației face scut în jurul plagiatului lui Bode. Nu permite CNATDCU să își facă treaba și să analizeze teza ministrului de interne. Atitudinea doamnei Leca nu lasă loc de interpretări, pur și simplu a dat cinstea școlii românești pentru a apăra rușinea lui Lucian Bode, exact ca și Sorin Cîmpeanu înaintea ei. Din proiectul România Educată nu a mai rămas nimic, nici măcar numele!”, declară senatoarea USR Silvia Dinică.

USR reiterează invitația către ministrul Educației de veni în Parlament și a explica care sunt planurile pentru viitorul sistemului de învățământ. A trecut o lună de zile de când parlamentarii USR au solicitat prezența Ligiei Deca la o audiere în comisiile reunite de educație din Senat și Camera Deputaților.