PSD și PNL vor să treacă pe șest în Parlament prelungirea mandatelor de la ANRE

PSD și PNL vor să treacă pe șest în Parlament prelungirea mandatelor de la ANRE

Coaliția PSD-PNL a respins, astăzi, solicitarea USR ca ordonanța de urgență prin care au fost prelungite cu șase luni mandatele membrilor Comitetului de reglementare al ANRE să fie prima discutată în ședința de astăzi a plenului, pentru ca ordonanța să nu treacă prin adoptare tacită de Camera Deputaților.

Prin această ordonanță se prelungesc cu șase luni mandatele pentru președinte, vicepreședinte și doi membri din Comitetul de reglementare al ANRE, o măsură rușinoasă a Guvernului și Coaliției PSD-PNL-UDMR, în condițiile în care Parlamentul poartă responsabilitatea desemnării membrilor Comitetului de reglementare al ANRE. În condițiile actuale, Dumitru Chiriță rămâne în funcție pentru încă șase luni, pentru 72.000 de euro, deși a demonstrat că-l preocupă mai mult vacanțele în locuri exotice și că nu-i pasă de criza energetică, de facturile românilor și de investițiile care ar trebui făcute în sistemul energetic. Ca să nu mai spun că PSD și PNL vor să majoreze cu 180 de posturi organigrama ANRE, ceea ce este o altă rușine, în perioadă de criză și în condițiile în care am văzut cum a acționat această instituție în criza energiei”, declară Cristina Prună, deputat USR și vicepreședinte al Comisiei pentru industrii și servicii din Camera Deputaților.

Termenul de adoptare tacită pentru proiectul de aprobare a OUG 139/2022 este 18 noiembrie. Cu alte cuvinte, ordonanța prin care au fost prelungite mandatele conducerii ANRE va pleca, cel mai probabil, la Senat fără ca deputații să fi avut posibilitatea dezbaterii și amendării actului normativ.

Încă din 19 octombrie, USR a solicitat Birourilor reunite ale Camerei Deputaților și Senatului declanșarea procedurii de selecție pentru noi membri în conducerea ANRE. Pentru că nu s-au înțeles cum să-și împartă funcțiile bănoase, PSD și PNL au preferat, însă, să prelungească mandatele actualei conduceri prin ordonanță de urgență, chiar dacă asta înseamnă o încălcare grosolană a prerogativelor Parlamentului și aruncă în aer piața de energie.