USR: Președintele Iohannis a decorat un om al Kremlinului, politicianul olandez René van der Linden, care s-a opus intrării României în Schengen. Ordinul acordat trebuie retras

USR solicită retragerea ordinului acordat de președintele Klaus Iohannis politicianului creștin democrat olandez René van der Linden, care s-a opus intrării României în Schengen și a reprezentat ani de zile interesele Rusiei lui Putin la nivel european.

„România nu poate premia soldații lui Putin. România nu îi poate premia pe cei care ne sabotează interesele. În numele USR, îi cer președintelui Klaus Iohannis să retragă acest ordin acordat lui René van der Linden”, a declarat deputatul USR Iulian Bulai.

Președintele Iohannis i-a conferit lui René van der Linden Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Mare Ofițer, prin decretul nr. 833 din 4 noiembrie 2020. Acordarea Ordinului a fost motivată prin „înalta apreciere pentru importanta activitate diplomatică desfăşurată în beneficiul relaţiilor româno-olandeze, pentru deschiderea manifestată faţă de ţara noastră”, conform unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

O investigație publicată recent în Olanda arată că René van der Linden, reprezentant al partidului olandez Apelul Creștin Democrat, a ținut constant legătura cu spioni ruși, care l-au influențat în susținerea unor decizii favorabile Rusiei la cel mai înalt nivel european.

René van der Linden a fost președintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) între anii 2005-2008 și președinte al Senatului Olandei între 2009 și 2011.