Cătălin Drulă: „România are nevoie să creadă din nou. România are nevoie de o alternativă. USR este acea alternativă”

Cătălin Drulă, președintele USR, a vorbit, cu ocazia Comitetului Politic al USR, despre viitorul României și despre cum poate USR schimba cu adevărat România, sufocată între un mamut corupt și birocratic și un băiat de la galerie care se închipuie lider extremist. Sunt trei lucruri pe care USR le va face pentru ca România să devină țara pe care ne-o dorim: oprim risipa din bani publici, investim în prioritățile adevărate ale țării, precum Educație, Sănătate, autostrăzi, energie verde și un mediu sănătos, promovăm în administrație oameni onești, profesioniști și muncitori.

Printre obiectivele politice ale președintelui USR Cătălin Drulă se numără:

– Revenirea la guvernare și implementarea celui mai amplu program de reforme al României de după 1989, Programul Național de Redresare și Reziliență, căruia USR i-a pus bazele.

– Extinderea administrației locale USR. Primarii, viceprimarii și consilierii locali și județeni USR au dovedit că pot lupta cu rețeaua instalată de PSD și PNL, că pot fi lideri la investiții și că administrația locală poate însemna cinste, profesionalism și dezvoltare.

Programul detaliat al președintelui Cătălin Drulă: AICI.

Discursul integral susținut în fața membrilor Comitetului Politic al USR:

„Bună dimineața, USR.

Mă bucur foarte mult că suntem astăzi împreună, aici, vă mulțumesc tuturor că ați venit.

Este un eveniment mare pentru partidul nostru. Este un moment important pentru că astăzi o să vorbim despre noul USR și despre viitorul României.

Dar, înainte de asta, dați-mi și mie voie să îi salut pe invitații noștri din familia noastră europeană.

Cher Stephane, dear Ilhan, Svenja, Kira and Dan thank you all for your kind words. I am proud of the work we do together to make Europe better for all its citizens.

Vreau să le mulțumesc colegelor și colegilor din Biroul Național pentru contribuția la leadershipul partidului nostru.

Vreau să le mulțumesc parlamentarilor USR pentru lupta pe care o duc zilnic cu o majoritate toxică care a uitat complet de grijile românilor.

Vreau, de asemenea, să le mulțumesc primarilor USR – cei 40 de colegi ai noștri care guvernează local pentru aproape 1,7 milioane de oameni și care arată zi de zi că o primărie poate fi onestă, profesionistă și că poate lucra în beneficiul comunității. Când mă întâlnesc cu primarii noștri, vorbim de proiecte, vorbim despre ce vor să facă.

Le mulțumesc viceprimarilor și consilierilor locali și județeni, sunt aproape 2.000 de colegi care au grijă ca problemele oamenilor să fie auzite dincolo de zgomotul politicii.

Și, nu în ultimul rând, vreau să vă mulțumesc vouă, fiecărei colege și fiecărui coleg, pentru contribuția la povestea noastră de succes.

Astăzi, sunt în fața voastră pentru a vă prezenta viziunea mea pentru viitorul USR.

Dar nu discutăm doar despre USR astăzi. De fapt, discutăm despre viitorul României.

Vedem în jurul nostru din ce în ce mai mulți oameni îngrijorați. Și pe bună dreptate, pentru că acestei guvernări nu-i pasă de oameni. Celor de la PSD și PNL le pasă doar de ei, de contractele lor, de nepotisme, licitații aranjate și rețele clientelare.

De ani de zile, PSD și PNL, cu patronul lor, Iohannis, în frunte, sădesc un demon al neîncrederii în această societate. Vor să ne facă să credem că atât se poate și că mai bine nu există.

Ei bine, eu cred că se poate mai bine. Mult mai bine. Știu că se poate. De unde știu? Știu de la voi.

De la Mihaela Ștefan vice-primărița noastră de la sectorul 6 care s-a luptat pentru locuințele sociale pentru tineri, un proiect finanțat prin PNRR.

De la Cristian Nicula din Poiana Lacului care a descoperit cum primarul PNL din localitate fura fără rușine carburantul de la microbuzele școlare.

De la Camelia Bertea care în mai puțin de doi ani a reușit să redeschidă și să modernizeze Spitalul Orășenesc Victoria.

Știu de la colegii noștri consilieri din Arad care au reușit să impună ca fiecare construcție nouă din oraș să fie înconjurată de mult mai mult spațiu verde.

Și de la colegii mei din Parlament care nu au uitat niciun moment de promisiunea pe care am făcut-o atunci când am strâns un milion de semnături și astăzi România are lege Fără Penali în funcții publice.

Sunt mulți alți colegi de-ai noștri care nu renunță să facă bine nici atunci când este foarte greu.

Aș vrea să le spun numele tuturor, dar îmi e teamă că am sta aici până la noapte.

Așa că vă rog, dragi colegi, să îi aplaudăm pe campionii noștri din Parlament și administrația publică locală. Vă mulțumim tuturor.

Nici eu și îndrăznesc să cred că niciunul dintre voi nu am crescut cu ideea că vom fi în politică sau că vom candida la funcții publice.

Eu sunt născut în comunism. La Revoluție, aveam 8 ani și jumătate. Deși eram copil, eram destul de mare încât să-mi aduc minte cozile la mâncare. Am și stat le ele, ca mulți alții dintre voi din această sală.

Îmi amintesc de momentele din decembrie 89, de zgomotul focurilor de armă care se auzeau afară și de teama părinților mei și a noastră din acele zile în care mii de oameni au murit pentru libertate.

Astăzi, mă uit la copiii mei și îmi doresc ca ei să știe doar din cărți ce înseamnă dictatura, opresiunea și privarea de libertăți de orice fel.

Am crescut în tumultuoasa tranziție a anilor ‘90. În liceu, am fost olimpic la informatică și apoi am obținut o bursă de studii de la statul canadian în 1999.

Acolo am și votat pentru prima dată în viața mea, pe un frig de minus 15 grade, la Consulatul din Toronto.

Când eram acolo, în Canada, tata îmi făcea un fel de revista presei politice pe email cam o dată pe săptămână. Era o perioadă de tristă amintire, erau în glorie Adrian Năstase, Rodica Stănoiu, Cozmâncă și Hrebenciuc. Ca și acum, lumea își cam pierduse speranța.

Eu am ales atunci să mă întorc în țară. Multă lume m-a întrebat de ce. N-am decât un răspuns simplu: pentru că sunt român și aici e țara mea.

Nu am crescut cu ideea de a ocupa funcții publice, dar am fost mereu pasionat de viața cetății. Așa am intrat în politică, în USR.

Totuși, dacă stau bine să mă uit în urmă, care erau șansele ca un IT-ist pasionat de infrastructură să ajungă președintele celui mai mare partid din Opoziție?

Dar asta este povestea frumoasă a USR.

Asta e povestea lui Dan, a Cristinei, a lui Radu, a Oanei, a lui Vlad. Este povestea noastră a tuturor.

Ne-am adunat aici ingineri și profesoare, medici și antreprenoare, oameni din toate mediile sociale, tineri și mai puțin tineri, din țară și din Diaspora, toți cu credința că e nevoie de o schimbare profundă pentru a reda oamenilor speranța de mai bine.

România are nevoie de această speranță.

România are nevoie să creadă din nou.

România are nevoie de o alternativă.

Și acea alternativă suntem noi.

Suntem și sunteți singurii care putem schimba România cu adevărat.

Și nu doar noi cei de aici. Ușile USR sunt larg deschise pentru toți cei care vor să ni se alăture.

Azi România este sufocată între un mamut corupt și birocratic și un băiat de la galerie care se închipuie lider extremist.

Pe de-o parte, avem PSD și PNL. Care nu mai sunt de fapt două partide distincte. Și nici nu mai sunt partide în realitate.

Sunt o formă de organizare a birocraților și politicienilor care dețin funcții cu unicul scop de a deține acele funcții în continuare. Nu mai au idei, ideologie, doctrine, crez. Cum să rămână la putere, asta e tot. Nu ca să facă ceva cu puterea pentru oameni, ci doar pentru ei.

De cealaltă parte este AUR, galeria de fotbal care dacă ar pune mâna pe putere ar scoate România din UE și NATO și ar interzice drepturile și libertățile a milioane de români.

USR este singura forță politică care vrea și poate să transforme România într-o țară modernă, cu adevărat liberală și europeană.

Și am demonstrat asta la guvernare.

În doar 8 luni anul trecut am reușit să realizăm cel mai mare program de reforme din România după 1989 – Planul Național de Redresare și Reziliență. Un plan lăudat de Comisia Europeană, ajuns însă pe mâinile unei guvernări care nu știe ce să facă cu el.

27 miliarde de euro pentru autostrăzi, spitale, școli și digitalizare. Le-am spus-o pesediștilor și peneliștilor și o mai spun și acum: apucați-vă odată de treabă. PNRR este o șansă istorică.

Am demonstrat ce putem face și în administrația publică locală.

În doar doi ani de primărie Elena Lasconi a transformat Policlinica din Câmpulung într-o instituție medicală de top după 49 de ani de neglijență. Totul din donații, fără niciun ban public, fără niciun ajutor de la Guvernul PSD-PNL.

În București Radu Mihaiu a crescut de 3 ori investițiile și de aproape 4 ori fondurile europene atrase în sectorul 2.

La Bacău Lucian Stanciu Viziteu a dotat 31 de școli cu 8.000 de tablete, laptopuri, videoproiectoare și alte echipamente IT.

În Parlament, colegii mei au blocat anul acesta o mare nedreptate. În vreme ce românii suferă cele mai mari scumpiri din ultimii 20 ani, politicienii de la PSD, PNL, AUR și UDMR au încercat pe ascuns să-și crească singuri salariile. Noi, USR, i-am blocat.

România poate fi guvernată mai bine. Mult mai bine.

Dar nu de către PSD și PNL.

România poate fi guvernată mai bine de USR.

În 2024 le vom cere românilor să creadă în această schimbare.

Am mai trecut până acum împreună prin cinci rânduri de alegeri. Am crescut constant. Și nu am abdicat niciodată de la principiile în care credem.

Suntem un partid liberal, modern, de centru-dreapta, care promovează competiția deschisă și libertățile civile.

Suntem cel mai proeuropean partid din România și parte din marea familie liberală, europeană.

Suntem partidul care ține cu oamenii în fața unei clase de privilegiați, care vrea să acapareze întregul stat pentru sine.

Astăzi, oamenii nu mai au încredere în acest stat.

Rolul unui stat modern este să creeze infrastructura corectă pentru ca fiecare să aibă o șansă egală la prosperitate.

România nu e o țară săracă. Dar România este o țară sărăcită.

Și o să vă dau un singur exemplu. În cele 8 luni în care USR a fost la guvernare, statul a cheltuit doar jumătate de miliard de lei din Fondul de rezervă al Guvernului. Din ianuarie până în septembrie. După aceea, gașca PSD-PNL a spart 5 miliarde de lei în următoarele două luni.

Asta este diferența dintre noi, USR și ei, PSD-PNL.

Sunt trei lucruri pe care va trebui să le facem ca să schimbăm România în țara pe care ne-o dorim.

Primul. Să oprim risipa din bani publici. Să închidem robinetele prin care miliarde de euro se scurg în buzunarele clientelei de partid. Eu am făcut-o la Transporturi și nu le-a plăcut peneliștilor.

Al doilea. Banii pe care îi salvăm astfel să îi investim în prioritățile adevărate ale României. Dăm mai mulți bani la Educație și Sănătate, construim autostrăzile care leagă regiunile țării și investim în energie verde și într-un mediu sănătos.

Al treilea și poate cel mai important dintre toate. Promovăm în administrație oameni onești, profesioniști și muncitori.

În cele 8 luni cât am fost la Ministerul Transporturilor am adus în minister zeci de profesioniști, oameni cu experiență în privat, dar am promovat și oameni onești și competenți din sectorul public.

Au acceptat să mi se alăture pentru că și ei voiau o altfel de guvernare.

Au acceptat pentru că au avut încredere în noi.

Dragi colegi, poate nu vom reuși mereu tot ceea ce ne propunem.

Dar știu în sufletul meu că nu va trece o singură zi în care să nu ne luptăm să fim mai buni.

Și nu vom renunța niciodată, indiferent cât de greu ne va fi.

Vom reda oamenilor încrederea că se poate.

Că există speranță.

Știu că putem!