Cristian Seidler: Dacă un pensionar mediu abia își plătește facturile, mâncarea și medicamentele, sunt pensionari speciali care își pot cumpăra câte un BMW special nou-nouț la fiecare jumătate de an

Cristian Seidler: Dacă un pensionar mediu abia își plătește facturile, mâncarea și medicamentele, sunt pensionari speciali care își pot cumpăra câte un BMW special nou-nouț la fiecare jumătate de an

Intervenția deputatului USR Cristian Seidler la Ora Guvernului, unde a fost chemat ministrul Muncii, Marius Budăi, să dea explicații despre măsurile pe care le ia pentru reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale, așa cum prevede PNRR.

Cristian Seidler: „Domnule ministru al Muncii și solidarității sociale, Marius Budăi,

Doamnelor și domnilor deputați, viitori pensionari speciali, pentru că pensiile parlamentarilor sunt în plată,

Un fost parlamentar special și ulterior judecător special al Curții Constituționale a României a avut, în anul 2021, o pensie lunară de 37.800 de lei, adică de 21 de ori mai mare decât pensia medie sau de 38 de ori mai mare decât pensia socială minimă. Cu alte cuvinte, dacă un pensionar mediu abia își plătește facturile de curent și gaze, mâncarea și medicamentele, pensionarul special de mai sus își poate cumpăra câte un BMW special nou-nouț în fiecare jumătate de an.

Dvs., domnule Marius Budăi, reprezentant al partidului așa-zis social-democrat, sunteți ministrul solidarității sociale. Solidaritatea socială nu există în România, dacă ne uităm la aceste cifre.

Am putea continua toată ziua de astăzi să înșirăm exemple de „speciali” pe care cu generozitate partidul dvs., PSD, împreună cu satelitul său, PNL, i-ați creat și i-ați extins de-a lungul anilor, cu ajutorul legilor speciale.

Datorită USR, PNRR prevede ca până la 31 decembrie 2022, să intre în vigoare legislația privind reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale – acesta este jalonul 215 din PNRR.

Cel care v-a făcut ministru, a declarat recent că acest jalon se va închide prin adoptarea unei legi trimise de Guvern în Parlament. Când adoptați acest proiect de lege în Guvern, domnule Budăi? Ca mai apoi, trecând prin Parlament, să intre în vigoare până la finalul anului. Iar în ultimul moment?

De ce nu publicați, domnule Budăi, raportul Băncii Mondiale, document plătit cu bani publici, document neclasificat, nesecret? Ce aveți de ascuns, domnule Budăi?

Nu se pot crea noi categorii de pensii speciale, spune PNRR, dar – atenție – de la 1 ianuarie 2023 intră în plată indemnizațiile pentru limită de vârstă ale aleșilor locali, adică o nouă categorie de pensii speciale. Mai multe proiecte de legi USR de eliminare a acestora au fost respinse de coaliția din care faceți parte. Aveți de gând să desființați această categorie nouă de pensii speciale?

Referitor la pensiile speciale ale magistraților, prevederea din PNNR este ca acestea să rămână în limitele explicite date de CCR. În câteva zile vor intra, însă, în vigoare prevederi care exced cu mult aceste limite, ba chiar le încalcă, ajungându-se la pensia atât de specială încât nu e prevăzută vârstă de pensionare în cazul magistraților. Ce aveți de spus despre asta, domnule ministru al solidarității sociale? Măcar acum și aici, că până acum ați tăcut intens pe acest subiect.

Printre atâtea minciuni despre pensii, spuse ba de dvs., ba de cel mai din față pensionar special al țării, domnul premier Ciucă, ba de domnul Ciolacu, există măcar un motiv pentru care nu eliminați imediat pensiile speciale ale diplomaților, ale funcționarilor parlamentari sau ale celor de la Curtea de Conturi?

Ar trebui să ne explicați, domnule Marius Budăi, de ce nici acum dvs. nu știți că pensiile speciale ale parlamentarilor au reintrat în plată din cauza nepăsării intenționate a dvs., că sunteți și deputat, nu doar ministru, și a întregii coaliții din care faceți parte. De ce nu ați spus niciodată nimic despre proiectul de lege de eliminare a acestor pensii speciale, depus de USR și care stă blocat în Parlament de coaliția din care faceți parte?

Urmăriți doar să raportați la Comisia Europeană o cosmetizare de formă a pensiilor speciale, să le arătați că voi ați vrut, dar veți face în așa fel încât, cu ajutorul Curții Constituționale sau al instanțelor de judecată să ne întoarcem la situația de dinainte, așa cum s-a mai întâmplat în istoria pensiilor speciale din România.

Puteți face punctul de pensie chiar și de 2.000 de lei, domnul Budăi, dar dacă nu veți elimina pensiile speciale odată pentru totdeauna, veți continua cu nedreptatea și nu va exista echitate și nici solidaritate socială pentru toți pensionarii din România.

Azi, când se împlinește 1 an de eșec al guvernării PSD-PNL, spuneți-ne, domnule Budăi, de ce păstrați pensiile speciale și le mai și creșteți?”