Proiectele USR ”0 taxe pe salariul minim” și ”5% TVA la energie” respinse de senatorii PSD-PNL-UDMR

Proiectele USR ”0 taxe pe salariul minim” și ”5% TVA la energie” respinse de senatorii PSD-PNL-UDMR

Două inițiative USR care veneau în ajutorul românilor în plină criză au fost respinse astăzi prin vot de senatorii PSD-PNL-UDMR. Este vorba despre ”zero taxe pe salariul minim” și pachetul de soluții pentru scăderea facturilor la energie.

USR a propus eliminarea treptată a taxelor pe salariul minim pentru a ajuta în special angajații cu salarii mici, care în prezent rămân doar cu un pic mai mult de jumătate din salariu după ce statul încasează toate taxele.

„În condițiile în care România este pe primul loc în UE la impozitarea muncii și la sărăcia în muncă, inițiativa USR ar fi redus povara fiscală pe muncă, având consecințe benefice pentru toți cei care muncesc cinstit și în special pentru cei cu venituri mici, reducând sărăcia. Zero taxe pe salariul minim înseamnă premierea muncii”, a declarat senatorul USR Irineu Darău.

Inițiativa USR a fost respinsă cu 78 de voturi PENTRU RAPORTUL DE RESPINGERE, 31 de voturi ÎMPOTRIVA (raportului de respingere) și 9 senatori s-au abținut. Senatul este prima cameră sesizată, inițiativa legislativă urmează să intre în dezbatere și vot la Camera Deputaților, care este for decizional.

De asemenea, senatorii puterii au respins astăzi și inițiativa legislativă USR care conține mai multe măsuri pentru scăderea semnificativă a facturilor la energie electrică și gaze, printre care reducerea TVA la 5% pentru energie și scăderea mai multor taxe din factură, dar și acordarea unui voucher de 1.000 de lei pentru fiecare gospodărie.

Senatorul USR Cristian Bordei a subliniat că inițiativa se adresează tuturor consumatorilor și nu ar distorsiona piața de energie, așa cum au făcut-o măsurile propuse de PSD și PNL.

În ciuda argumentelor, inițiativa a fost respinsă cu 85 voturi PENTRU RAPORTUL DE RESPINGERE, 21 voturi ÎMPOTRIVA (raportului de respingere) și 13 senatori s-au abținut. Senatul este prima cameră sesizată, inițiativa legislativă urmează să intre în dezbatere și vot la Camera Deputaților, care este for decizional.