Inițiativă legislativă USR pentru asigurarea transportului gratuit  pentru elevii care studiază în alte localități

Inițiativă legislativă USR pentru asigurarea transportului gratuit pentru elevii care studiază în alte localități

După consultări cu asociațiile elevilor din mai multe județe, parlamentarii USR au depus o inițiativă legislativă prin care se rezolvă într-un final problema transportului elevilor către școală.

Inițiativa USR simplifică și descentralizează procedurile de decontare a transportului pentru elevi. Astfel, inițiativa prevede că autoritățile locale trebuie să asigure gratuitatea și mijloacele de transport pentru elevi și ulterior își recuperează sumele alocate de la Guvern.

”Ne-am săturat de bătaia de joc la adresa elevilor. Trebuie să le fie asigurat dreptul la educație, deci transportul către școală trebuie să fie gratuit și sigur. De ani de zile, elevii sunt mințiți, iar instituțiile își pasează unele altora cartoful cald. Așa cum au solicitat elevii în nenumărate rânduri, întregul cost al transportului trebuie acoperit de către stat. Inițiativa legislativă a fost depusă în urma sugestiilor venite de la mai multe organizații de elevi și a fost dezbătută cu reprezentanții acestora”, spune senatorul USR Irineu Darău.

PSD și PNL nu pot continua cu o abordare haotică și profund disfuncțională, în care gratuitatea transportului pentru elevi nu este reală. Prin Legea nr. 226/2020 a fost creat cadrul pentru asigurarea transportului gratuit al elevilor la servicii publice pentru toate tipurile de transport, fiind introdus și cel județean, pe tot parcursul anului. Legea prevedea posibilitatea de decontare a cheltuielilor cu transportul de interes public desfășurat în alte condiții decât sub forma unui serviciu public, dar după mai puțin de un an, Guvernul a adoptat Ordonanța de Urgență nr. 50/2021, care a limitat decontarea doar la perioada cursurilor și a introdus o serie de plafoane pentru decontare, plafoane care nu au acoperit nici jumătate din costurile reale de transport și au creat confuzie în implementare la nivel local.

Recent, Guvernul a adoptat  o nouă Ordonanță de Urgență, similară OUG nr. 50/2021, care nu garantează gratuitatea transportului în situația în care acesta nu poate fi asigurat prin servicii publice, introducând noi plafoane pentru asigurarea unei sume forfetare.

“În prezent, elevii nu beneficiază de transport gratuit către școală pentru că legislația în vigoare nu le asigură cu adevărat acest drept. Proiectul de lege pe care l-am depus alături de colegii mei corectează o problemă gravă a elevilor, întreținută timp de ani de zile printr-o serie de legi proaste. Din acest motiv dorim ca proiectul să fie dezbătut și votat de plen în procedură de urgență. Elevii își așteaptă dreptul de a ajunge în mod gratuit și sigur în clase, deja de 9 ani de zile. Mă aștept ca parlamentarii să vadă utilitatea proiectului propus de USR și să îl voteze cât mai repede”, explică senatoarea USR Silvia Dinică.

Proiectul depus de USR creează toate premisele necesare asigurării gratuității transportului elevilor ca serviciu public, prin garantarea finanțării necesare și prin simplificarea acesteia.