Inițiativă USR pentru ușurarea plății amenzilor contravenționale

Senatorii USR Remus Negoi și Cristi Berea, împreună cu deputatul Mihai Botez, au depus o inițiativă legislativă care ușurează plata amenzilor contravenționale.

Astfel, procesul verbal de constatare va conține în mod obligatoriu și modalitățile de plată, inclusiv cele online, precum și specificarea expresă a numelui instituției către care se poate efectua plata contravenției, codul fiscal al respectivei instituții, codul unic de identificare al respectivei instituții (CUI), dar și numărul contului sau conturilor în care se poate efectua plata contravenției.

Cristi Berea: ”Cu acest proiect de lege venim în sprijinul persoanelor care după ce au primit o amenda, vor sa o plătească prin virament bancar. In acest moment este aproape imposibil sa găsești contul în care trebuie plătită și consideram ca tipărirea acestuia pe procesul verbal va simplifica foarte mult procesul.”

Modificarea va permite efectuarea plății într-un timp mai scurt, iar administrația publică poate colecta aceste fonduri într-un mod eficient și previzibil, fiind facilitată activitatea birocratică.

Remus Negoi: ”Simplificăm şi accesibilizăm modalitățile de plată ale unei contravenții, căci uneori modalitatea de a face plata și nu suma de bani în sine este adevărata pedeapsă. Chiar dacă cineva primește amendă contravențională, de cele mai mule ori caută  date şi modalități de plată, pentru că nu sunt specificate pe procesul verbal.”

Mihai Botez: ”Unii cetățeni ar vrea să evite statul la cozi și preferă să plătească de acasă aceste valori și nefiind un efort prea mare din partea autorităților sper ca Guvernul și majoritatea parlamentară actuală să înțeleagă necesitatea acestei completări și să fie votat acest proiect cât mai curând.”