USR: În mandatul ministrului Tanczos Barna, românii mor de frig în case sau din cauza aerului poluat

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, se dovedește și în momentul al 12-lea incapabil să găsească soluții la problema celor peste 3 milioane de familii care îngheață în case pentru că nu mai găsesc lemnele de foc necesare încălzirii locuințelor, ca urmare a măsurii aberante de plafonare a prețului lemnelor.

Realitatea României anului 2022 este că anul acesta avem deja români care au murit de frig în casele lor înghețate. În toată această criză, am avut timp să discutăm în spațiul public toate aberațiile, mai puțin despre cei mai vulnerabili dintre români, cele peste 3 milioane de familii care se încălzesc cu lemne. Ministerul Mediului a venit cu măsura plafonării prețului lemnelor de foc și știm cu toții ce a urmat: lemnul a dispărut de pe piață, iar numărul cazurilor de furt de lemne a explodat. I-am propus ministrului Tanczos Barna, prezent astăzi în Parlament, un exercițiu de imaginație: să spună românilor ce ar face dacă ar sta într-o casă cu pereții înghețați, la minus grade Celsius, dacă el și familia sa ar avea viața pusă în pericol de frig și nu ar găsi pe piață lemn pentru încălzire. Nu a avut curajul să ofere un răspuns, cum nu a avut curajul nici să adopte măsurile potrivite”, declară Diana Buzoianu, deputat USR și vicepreședinte al Comisiei pentru mediu din Camera Deputaților.

Nici pe subiectul dezincriminării infracțiunilor privind gestionarea deșeurilor nu s-a dovedit ministrul Mediului mai capabil să ofere răspunsuri. Întrebat despre aerul poluat care îi otrăvește zilnic pe români, ministrul Tanczos Barna nu doar că nu a oferit răspunsuri, dar a pasat responsabilitatea la autoritățile locale.

Niciun cuvânt nu a spus ministrul Mediului nici despre despre amendamentul propus recent de Garda de Mediu – susținut de coaliția PSD-PNL-UDMR – prin care arderile ilegale, eliminarea de deșeuri în spații neautorizate și îngroparea de deșeuri să devină aproape imposibil de sancționat ca infracțiuni.

Din păcate, vocile celor 3 milioane de familii care astăzi nu știu de unde să cumpere lemne de foc, vocile zecilor de mii de români care mor prematur, în fiecare an, din cauza poluării par că nu se aud pe holurile Ministerul Mediului. Suntem în al 12-lea ceas. De câte vieți pierdute mai e nevoie, domnule ministru, ca să luați o decizie?”, mai afirmă deputata USR Diana Buzoianu.